Verkocht

Edeseweg 109 Wekerom

Verkocht

Omschrijving

UNIEK! WOONBOERDERIJ ‘HET LAAR’.

Op een mooie locatie in het buitengebied van Wekerom, aan de rand van het dorp, mogen wij u deze authentieke boerderij uit 1882 aanbieden op een perceel van ruim 3 hectare. Aangrenzend zijn enkele percelen landbouwgrond gelegen, met een totale oppervlakte van ruim 5,3 hectare. Samen met diverse bijgebouwen, waaronder een monumentale schuur uit de tweede helft van de 18e eeuw, koestert de boerderij erfgoed! Op deze plek heeft sinds de 15e eeuw namelijk een kasteel gestaan, genaamd ‘Het Laar’. Deze was eigendom van Evert van Delen tot Laer. Blijkens de kadastrale kaart van 1826 was de slotgracht van het kasteel toen nog aanwezig. Het laatste stuk van de gracht is gedempt in de jaren ’70. De huidige boerderij ‘Het Laar’ is het enige wat nog resteert van lang vervlogen tijden. Het terrein staat geregistreerd als archeologisch monument.

De woonboerderij heeft een karakteristiek voorhuis met daarachter een deel, waar vroeger de koeien stonden. De rieten kap, luiken, waterpomp, de fraai aangelegde voortuin met leibomen en het bakhuis geven de boerderij direct een gezellige en warme sfeer. Binnen zijn diverse historische interieurelementen bewaard gebleven, zoals de luikjes in de voordeur, een fraaie schouw en de paneeldeuren.

De vele bijgebouwen die op het perceel aanwezig zijn, maken het object bijzonder geschikt voor een dierenliefhebber of een kleine ondernemer met behoefte aan extra opslagruimte. Tevens is het een ideaal object voor een paardenhouderij! Er is een omgevingsvergunning milieu aanwezig voor het houden van 30 stuks vrouwelijk jongvee, 30 zoogkoeien en 40 fokstieren. In overleg met de gemeente zijn er wellicht mogelijkheden voor functiewijziging.

Door de vrije ligging is er sprake van prachtige uitzichten en zijn rust en vrijheid gewaarborgd. Een unieke gelegenheid om uw droom te verwezenlijken op een locatie waar al eeuwen over wordt gesproken!

BOUWKENMERKEN

– Bouwjaar : 1882 (in 1993 grondig gerenoveerd)
– Bouwwijze : traditioneel gebouwd, bakstenen spouwmuren, een rieten dak met aan de voor- en achterzijde een wolfseind.
– Isolatie : de woning is grotendeels geïsoleerd en voorzien van thermopane beglazing.
– Woonoppervlak: circa 197 m² (overige inpandige ruimte: circa 193 m²).
– Inhoud : circa 1.720 m³ (inclusief de deel)
– Perceeloppervlakte : 8 hectare, 36 are en 70 centiare

INDELING BOERDERIJ

Via de zijkant van het voorhuis betreedt u de woning. De entree is voorzien van een toiletruimte en de badkamer, met een ligbad, douchehoek en wastafel. De entree biedt toegang tot twee slaapkamers en een royale, eenvoudige keuken, welke is voorzien van een knusse houtkachel. Via de keuken is het achterhuis te bereiken. Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich de woonkamer, met aangrenzend een werkkamer. De woonkamer is voorzien van een houtkachel, met een fraaie schouw en een betegelde achterwand. Alle woonvertrekken worden verwarmd middels centrale verwarming (Cv-ketel Nefit TopLine uit 2016).

De achterzijde van de boerderij betreft het stalgedeelte, de zogenaamde deel. Hier is in latere jaren een bijkeuken gerealiseerd, met een aansluiting voor de wasmachine en de droger. Verder is de deel thans in gebruik als garage en bergruimte. Een vaste trap in het achterhuis leidt naar een grote zolderruimte op de eerste verdieping, welke niet is afgewerkt (onbeschoten kap). De achtergevel heeft een traditionele opzet met in het midden dubbele hoge deuren, links en rechts twee kleine stalramen en twee mestdeuren. Boven de grote deuren is een hooiluik aangebracht, naar de hooizolder, met in de top twee kleine halfronde vensters.

De woning is met veel liefde en zorg bewoond door de eigenaren en dat is ook zeker te zien. Het geheel is goed onderhouden. Toch zult u deze prachtige verschijning willen moderniseren, maar dan is het eindresultaat ook helemaal naar uw eigen wens en smaak!

BIJGEBOUWEN

Op het erf staan een groot aantal bijgebouwen, waarvan de sfeervolle houten wagenschuur beschermenswaardig is. Deze is geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. De schuur heeft een oppervlakte van circa 12,5 x 18,7 m² en een nokhoogte van circa 9,7 meter. Het is in hout opgetrokken en heeft een zadeldak, deels met dakpannen en deels met riet gedekt.

Naast de woonboerderij staat een authentiek bakhuis, gebouwd in dezelfde stijl als de woning. Het bakhuis heeft een oppervlakte van circa 20 m² en is traditioneel opgetrokken middels gemetselde bakstenen muren. Het houten zadeldak is met pannen gedekt.

Het ruime, nette erf achter de boerderij is bestraat met baksteenklinkers. Hier staan een rietgedekte hooiberg en een kapschuur van circa 11,1 x 23,1 m². De kapschuur is opgetrokken middels een betonnen plint en houten gevelbekleding. Op het geïsoleerde dak liggen vezelcement golfplaten. Het bouwwerk is voorzien van een vijftal hoge dubbele openslaande deuren en is in gebruik als garage en berging.

Aan de achterzijde van het bedrijf, op grotere afstand van het woonerf, staan twee rundveestallen met een oppervlakte van circa 11,5 x 29,5 m² en circa 16,6 x 41,9 m². De kleine stal, gebouwd omstreeks 1978, is opgetrokken middels gemetselde bakstenen muren en is voorzien van asbestcement golfplaten. De grote stal betreft een zogenaamde potstal. Deze is in 2003 gebouwd, opgetrokken middels gemetselde bakstenen muren en stalen gevelbekleding. Op het dak liggen vezelcement golfplaten. Beide stallen zijn uitermate geschikt voor het houden van bijvoorbeeld zoogkoeien.

PLANOLOGIE

Het bedrijf is gelegen in een verwevingsgebied. De gronden hebben de enkelbestemming ‘Agrarisch’. Ter plaatse van de bedrijfswoning en de agrarische bedrijfsgebouwen is een (gekoppeld) bouwvlak aanwezig met een oppervlakte van circa 5.000 m², voorzien van de functieaanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – agrarisch bedrijf middel groot’. Tevens geldt de specifieke bouwaanduiding – monument’, ter bescherming van de aanwezige monumentale waarden.

Het erf is grotendeels voorzien van een archeologische dubbelbestemming (‘Waarde – Archeologie 1’), met de functieaanduiding ‘specifieke vorm van waarde – archeologisch rijksmonument’.

AANVULLENDE INFORMATIE

Vlakbij het dorp ligt ‘Het Wekeromse Zand’. Dit is een uniek zandverstuivingsgebied, circa 500 hectare groot. Midden in het bos ligt een grote open vlakte van ongeveer 100 hectare, waar het zand vrij spel heeft. Deze zandvlakte ontstond door te intensief gebruik van de grond in vroeger eeuwen. De akkers raakten uitgeput, men plagde de grond af voor nieuwe akkers, en zo ontstond een grote zandvlakte. Naast het stuivende zand is er ook veel bos en heide. Door het gebied lopen gemarkeerde wandelroutes. Houd tijdens het wandelen de natuur goed in de gaten! Het gebied staat bekend om de moeflons die hier vrij rondlopen. Deze dieren zorgen ervoor dat de zandvlakte niet ‘verbost’. En er is meer… vanaf de wildobservatiepost zijn reeën, herten, vossen, zwijnen en dassen te spotten.

BIJZONDERHEDEN

• Het geheel is aangesloten op alle gangbare nutsvoorzieningen. Tevens kan een glasvezelaansluiting gerealiseerd worden.
• De aankoop van minder grond behoort tot de mogelijkheden.
• In de koopovereenkomst wordt de ouderdoms- en asbestclausule opgenomen.
• Aanvaarding in overleg.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Neem contact op met onderstaande vestiging voor meer informatie of maak een afspraak voor een bezichtiging.

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters - Voorthuizen

Kenmerken

Algemeen

Aangeboden sinds
6+ maanden
Status
Verkocht
Aanvaarding
In overleg
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1882
Soort dak
Riet
Ligging
Landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht

Oppervlakten en inhoud

Wonen
197 m²
Overige inpandige ruimte
193 m²
Externe bergruimte
1.579 m²
Perceel
83.670 m²
Inhoud
1.720 m³

Indeling

Aantal kamers
6 kamers (2 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer
Badkamersvoorzieningen
Douche, ligbad, wastafel
Aantal woonlagen
2

Energie

Isolatie
Dubbel glas, muurisolatie, vloerisolatie
Warm water
Elektrische boiler eigendom

Kadastrale gegevens

Perceelnaam
Otterlo E 2268
Oppervlakte
1350 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2268
Perceelnaam
Otterlo E 2269
Oppervlakte
19220 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2269
Perceelnaam
Otterlo E 2272
Oppervlakte
4700 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2272
Perceelnaam
Otterlo E 2273
Oppervlakte
140 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2273
Perceelnaam
Otterlo E 2274
Oppervlakte
5400 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2274
Perceelnaam
Otterlo E 2131
Oppervlakte
27490 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2131
Perceelnaam
Otterlo E 2420
Oppervlakte
25370 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
OTL02-E-2420

Buitenruimte

Tuin
Voortuin, zijtuin
Voortuin
494 m²
Ligging tuin
Gelegen op het oost

Garage

Capaciteit
3 auto's

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken
Edeseweg 109
Wekerom