„Het begon allemaal in Nijkerk”, schetst algemeen directeur Huib van Drie de oorsprong van het bedrijf. „Daar hadden onze ouders, Aalt van Drie en Henny Klomp, een gemengd agrarisch bedrijf met pluimvee, koeien en mestkalveren. Ook beheerden ze een kuikenbroederij voor de productie van eendagskuikens.”

In 1985 besluiten Aalt en Henny hun bedrijf te verkopen en verhuizen ze naar Voorthuizen. Daar zetten ze hun activiteiten in de pluimveesector voort, maar al snel ontdekt het ondernemende echtpaar een nieuwe zakelijke uitdaging: de handel in melkquota. „Mijn vader was een van de eersten in Nederland die zich hiermee bezighield”, vervolgt Huib. „Daardoor kwam hij veel bij de boeren over de vloer en al snel ging hij zich ook bezighouden met de bemiddeling van weilanden. Daarmee legde hij de basis voor de agrarische makelaardij.”

Terug naar 1987 als moeder Henny de handen vrij krijgt om iets voor zichzelf te gaan doen. Huib: „In een gezin met vijf opgroeiende jongens was daar eerder nauwelijks gelegenheid voor, maar ondernemend als mijn moeder is, greep zij haar kans toen mijn jongste broer zeventien werd. Vaak kreeg zij van vrienden en kennissen uit het westen van het land de vraag of zij niet een aantrekkelijke woning in een landelijke omgeving te koop wist. Dat inspireerde haar om een eigen makelaardij te beginnen.” Makelaardij Drieklomp – een samenvoeging van de twee achternamen – is dan een feit, maar omdat mevrouw Van Drie zelf niet over de nodige papieren beschikt, zoekt zij met een advertentie in een landelijke krant een beëdigde makelaar.

Die vindt zij en al snel belandt haar onderneming in een stroomversnelling. Nog geen jaar na de start van de makelaardij schiet Huib zijn moeder te hulp, want er is volop werk aan de winkel. Als het bedrijf verder groeit, lijkt het broer Ed ook wel wat om in de makelaarswereld te stappen. Voortvarend gaat hij aan de studie, haalt hij zijn papieren en sluit hij zijn opleiding af met zijn beëdiging als makelaar. „Nee, ik had nooit het voornemen om iets in deze sector te doen”, zegt hij terugkijkend op zijn besluit. „Eigenlijk wilde ik altijd iets in de mode gaan doen. Mijn voorkeur ging uit naar een creatief beroep. En dat is de makelaardij uiteindelijk ook.”

Niets lijkt aan het einde van de vorige eeuw de verdere groei en bloei van de makelaardij in de weg te staan totdat Aalt van Drie in 1991 ernstig ziek wordt en een jaar later overlijdt. De man die met zijn handelsgeest jarenlang de stuwende kracht achter de agrarische makelaardij was valt weg en er moet met spoed een vervanger worden gezocht. Jan, Huib’s oudste broer, blijkt de aangewezen kandidaat. Hoewel hij in Amsterdam een bloeiend effectenkantoor heeft, vindt hij het tijd voor een ommezwaai in zijn carrière en wil hij zijn kennis en ervaring graag inzetten voor de onderneming die zijn ouders hebben opgebouwd.

Het verleden

Meer foto’s

Het vervolg

Zodra hij zich vol overgave in de verdere uitbouw van het familiebedrijf stort, krijgt de onderneming de wind in de rug en versterkt in 1993 broer Ariën na zijn studie het gezelschap. Vier broers en hun moeder zetten er vanaf dat moment de schouders onder en dat blijft niet zonder resultaat. Al snel moet er een extra kracht worden aangetrokken. Dan slaat het noodlot toe als broer Jan een ernstig auto-ongeluk krijgt en zijn werkzaamheden moet staken. Ondanks deze trieste gebeurtenis gaat de ontwikkeling van het bedrijf door en grijpen moeder en zoons elke gelegenheid aan om het makelaarskantoor verder uit te bouwen.

Nu de onderneming uitdijt wordt de huisvesting aan de Hunnenweg in Voorthuizen te krap en gaan de broers op zoek naar een nieuw onderkomen. Die vinden ze aan de Apeldoornsestraat in Voorthuizen. Daar staan namelijk de gebouwen van Huize Zandbergen, een locatie die de broers bijzonder aanspreekt. Er is echter een probleem, de historische locatie is niet te koop. Voor Huib is dat echter geen beletsel. „Al een paar keer was ik erlangs gereden en op een goed moment besloot ik gewoon aan te bellen”, herinnert hij zich. „Uiteindelijk deden we de eigenaar een bod waarmee hij kon instemmen en in 1995 vestigden we ons hoofdkantoor op deze bijzondere plek.”

Vanaf dat moment zijn alle ingrediënten aanwezig om Drieklomp Makelaars nog harder te laten groeien. Ook breiden de broers de dienstverlening uit en heet het bedrijf voortaan officieel ‚Drieklomp Makelaars en Rentmeesters’. Daarnaast komt er een speciale afdeling onder leiding van Marc Holleman die zich met financieel advies, hypotheken en verzekeringen bezighoudt. Drieklomp Financieel Adviseurs is een feit.

Gestaag gaat de groei door en worden in Nunspeet, Oosterbeek, Zeist en Laren vestigingen geopend en wordt de directie uitgebreid met externe aandeelhouders Bert Lankman (Nunspeet), Richard van Dolder (Zeist) en Bastiaan Schuijt (Laren). Ondertussen wordt de positie van de afdeling agrarisch onroerend waarover Ariën met zijn collega Johan van der Waaij de scepter zwaait verder verstevigd. „Wij staan bekend als makelaar in het hogere en luxere woonsegment, maar landelijk en agrarisch vastgoed en rentmeesterschap zijn onlosmakelijk verbonden met het gebied waar wij werkzaam zijn”, legt hij uit.

„In het verleden was een rentmeester in dienst van een grootgrondbezitter en zorgde hij ervoor dat de boeren op tijd hun pacht betaalden en het landgoed werd onderhouden. Tegenwoordig is een rentmeester een hoogopgeleide, breed georiënteerde vastgoedadviseur die, zoals in ons geval, met name actief is in het buitengebied”, vervolgt Ariën. „Dat betekent dat wij ons bijvoorbeeld bezighouden met bemiddeling bij aan- en verkoop van agrarisch en landelijk vastgoed, erfpachtkwesties, taxaties en advisering.”

Die activiteiten sluitend naadloos aan op de werkzaamheden en het brede portfolio van de makelaardij, vindt Ed. „Al toen mijn moeder begon was het motto‚ luxe wonen en werken in het groen’. Dat kreeg al vorm toen zij destijds mensen uit de Randstad rondreed op zoek naar een geschikte woning in een landelijke omgeving. Dat uitgangspunt is altijd onze basis gebleven. Ook nu nog hebben we veel klanten die overdag een drukke baan hebben en ’s avonds met hun klompen in de modder willen staan.”

Vraag de broers naar de aspecten van hun werk die zij zo aantrekkelijk vinden en ze zullen alle vier wijzen op het persoonlijk contact met hun cliënten. Gerald, die verantwoordelijk is voor het kantoor in Oosterbeek, zegt daarover: „Het veelzijdige huizenaanbod en de prachtige natuur van de Veluwezoom, de Achterhoek en de Betuwe maken mijn werk speciaal, maar ik vind het menselijke aspect minstens zo belangrijk. Een makelaar wordt geconfronteerd met intieme en vaak ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Een vertrouwensband is dan onontbeerlijk.”

Vier kapiteins op één schip, dat moet tot problemen leiden. Of toch niet? Volgens de broers Van Drie is daarvan geen sprake. „Eigenlijk doen we alle vier hetzelfde, kijken we op dezelfde manier tegen de ontwikkelingen aan en hebben we nooit ernstige verschillen van mening over de koers die we moeten varen.” Wel hebben ze de taken onderling verdeeld. Zo bemoeit Ed zich vooral met marketing, is Huib Algemeen Directeur en is Ariën verantwoordelijk voor het agrarische segment en het rentmeesterschap. Gerald heeft de leiding over het kantoor in Oosterbeek en is eindredacteur van het prachtige Drieklomp Magazine dat twee keer per jaar in een oplage van 25.000 exemplaren verschijnt. Een magazine, een luxe brochure, een jubileumkrant, de marketing machine draait op volle toeren. Een makelaar als uitgever? „Ja, we hebben altijd veel aandacht besteed aan de presentatie van ons portfolio”, zegt Huib. „Al in 1993 verscheen ons eerste magazine. Met de opkomst van internet ontdekten we snel de digitale mogelijkheden om ons aanbod nog beter te presenteren en inmiddels hebben we ook een eigen app. Die combinatie van mogelijkheden, daarin ligt volgens ons de kracht.”

In 2018 wordt het 30-jarig jubileum van Drieklomp gevierd en inmiddels bestaan we alweer bijna 35 jaar. “Samen met onze externe aandeelhouders voelen we ons nog steeds een hecht familiebedrijf en vinden we het uniek dat we dit als vier broers op de fundamenten die onze ouders hebben gelegd, konden opbouwen”, zegt Huib.

In april 2022 is de zesde vestiging van Drieklomp geopend in Gorssel, een fraai gebied wat heel mooi aansluit bij de bestaande vestigingen.

MEER
DRIEKLOMP