Diependaalsedijk 33 Maarssen

vraagprijs € 4.500.000 k.k.

Omschrijving

BUITENPLAATS ‘VECHTOEVER’

Een bijzonder fraai 17e eeuws buitenhuis, genaamd “Vechtoever”, gelegen direct aan de oever van de Vecht. Deze elegante zeldzaamheid vormt een domein vol rust, privacy, natuurschoon en eeuwen historie. Buitenplaats Vechtoever, een rijksmonument met NSW-status (Natuurschoonwet 1928) waardoor u gebruik kunt maken van diverse fiscale voordelen, is een uitzonderlijk geheel met parktuin in Engelse landschapsstijl, ruim 3,4 ha, met een gevarieerde houtopstand, vijvers en bruggen, boomgaard en aanlegsteiger. Alles is hier perfect op elkaar afgestemd.

Deze schitterende buitenplaats is gelegen in het Vechtgebied nabij Breukelen en Loenen aan de Vecht en aan de rand van het Vechtdorp Maarsen aan de Diependaalsedijk en op slechts 6 kilometer afstand van Utrecht.

Geschiedenis
De buitenplaats dateert uit ca. 1720. In 1628 werd het landgoed al genoemd in een verkoopakte van Joan Huydecoper, de toenmalige burgemeester van Amsterdam en Heer van Maarsseveen. Huydecoper liet destijds ook de nabij gelegen buitenplaats Goudestein bouwen.

De buitenplaats heette toen “Den Oever” en werd in 1751 omgedoopt tot Vechtoever. Tegen het einde van de 18e eeuw behoort Vechtoever toe aan Gerardus Lambertus Dommer. Hij wil graag aan het huis een kapel bouwen en vraagt zelfs toestemming van de paus. In 1797 krijgt hij toestemming en heeft hij de kapel laten bouwen. De twee harten en vier doornenkronen in de kamer rechts van de ingang, doen vermoeden dat zich daar de kapel bevond.

Een belangrijke bewoonster was Maria Dommer. Zij woonde op Vechtoever na de dood van haar ouders tot 1840. Zij was begaan met het lot van andere en kocht in 1835 Endelhoven voor de verpleging van bejaarde dames. Ook Vechtoever kreeg deze bestemming.

Vanaf 1911 tot 1986 werd de buitenplaats institutioneel gebruikt door het Witte Kruis en de Stichting A.G.O. Vanaf 1986 werd het geheel uitvoerig gerestaureerd en weer geschikt gemaakt voor particuliere bewoning.

Hoofdhuis
Het buitenhuis is met bijna 1.000 m² bijzonder geschikt voor particuliere bewoning en/of representatieve doeleinden. Het huis kent een ingang aan zowel de Diependaalsedijk als direct aan de Vecht.

Op de begane grond bevinden zich diverse kamers waaronder, een eetkamer, werkkamers en een serveerkeuken. De gezellige woon-/eetkeuken en diverse andere ruimten, waaronder een provisie- en wijnkelder bevinden zich in het souterrain. Het souterrain heeft een eigen toegang direct aan de Vecht. Hiermee leent de ruimte zich uitstekende voor kantoor aan huis, separaat appartement voor inwoning of een ontspanningsruimte.

Op de 1e etage zijn er, naast een ouderslaapkamer, kleedkamer, badkamer, twee logeerkamers, strijkkamer en hobbykamer, ook twee zeer royale balkons met uitzicht op de Vecht en de tuin.
De tweede etage beschikt over drie slaapkamers, een biljartkamer en een dienstbodekamer. De zolderverdieping is thans een geheel open ruimte en voor meerdere doeleinden geschikt.

Theekoepel
Buitenplaats Vechtoever mag beschikken over één van de mooiste koepels van de Vechtstreek welke dateert uit circa 1760. Gebouwd in classicistische stijl heeft het eerder de vorm van een tuintempel dan van een theekoepel. Op de theekoepel zat oorspronkelijk een balustrade dak dat in 1920 door brand is verwoest. Het huidige dak wordt gedragen door zes zuilen. Daarbij is de koepel gesierd door gebeeldhouwde maskers die achtereenvolgens voorstellen: de lente, de zomer, de herfst, de winter, de zon en de maan. Vanuit de theekoepel heeft u schitterend zicht over de Vecht en over de bloementuin. De koepel is in 1987-1988 geheel gerestaureerd.

Orangerie
De orangerie heeft een grote woonkamer, ouderslaapkamer, keuken, bijkeuken, twee badkamers en bovenal een schitterend uitzicht. Op de eerste etage treft u nog drie slaapkamers. Het geheel is ruim 160 m² groot. Een bijzondere plek als atelier, om te wonen of als kantoor aan huis.

Bijgebouwen
Op het perceel staan diverse schuren, waaronder een fietsenschuur, schuur voor het tuingereedschap, bergschuur en schuren voor opslag van gekloofd hout. Het oppervlakte van de verschillende schuren tezamen is circa 175 m² groot. Ook een volière met drie gesepareerde binnen- en drie gesepareerde buitenverblijven is onderdeel van het geheel.

Tuin
De fantastische, fraaie parktuin rondom het buitenhuis is een waar lustoord. Rond 1800 werd de Engelse landschapsstijl in Nederland geïntroduceerd en werd de tuin conform deze stijl aangepast. Er werd een grote vijver gegraven en natuurlijke, kronkelende waterlopen aangelegd. In 1989 werden, op basis van het rehabilitatieplan van landschapsarchitect Ir. D. Haver Droeze, tuin, vijvers en park uitgebreid gerestaureerd. Door de diversiteit aan bomen, struiken, heesters, bodembedekkers en vaste planten aan te planten, is een rijke vegetatie ontstaan, die een grote variatie aan vogels aantrekt.

Kortom, een bijzonder historisch rijksmonumentaal buitenhuis, met diverse bijgebouwen, te midden van een prachtige parktuin.

KENMERKEN
BOUWJAAR ca. 1700
BOUWWIJZE Traditioneel gebouwd
WOONOPPERVLAKTE ca. 968 m²
OVERIGE INPANDIGE RUIMTE ca. 99,5 m²
Woonoppervlakte Orangerie ca 138,5 m²
Oppervlakte Theehuis ca.7 m²
INHOUD ca. 3.758 m³
PERCEELOPPERVLAKTE 34.305 m²

NATUURSCHOONWET
Hieronder treft u informatie aan betreffende de voordelen van een landgoed / buitenplaats welke is gerangschikt onder de natuurschoonwet.

De natuurschoonwet 1928 (NSW) is in het leven geroepen voor het behoud en de instandhouding van landgoederen en buitenplaatsen, en om de versnippering van het eigendom en de aantasting van het natuurschoon te voorkomen. Onroerende zaken die voldoen aan de gestelde rangschikkingcriteria kunnen de kwalificatie van NSW-landgoed verkrijgen.

Dit levert een aantal zeer interessante fiscale voordelen op in de sfeer van successie- en schenkingsrechten en vermindering WOZ-waarde.

BIJZONDERHEDEN
• Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet wat vele fiscale voordelen biedt o.a. vrijstelling van overdrachtsbelasting en onroerendezaakbelasting. Het landgoed is niet opengesteld.
• Het betreft een Rijksmonument en daarom komt u mogelijk in aanmerking voor financiële ondersteuning bij onderhoud en restauratie. In de vorm van een subsidie voor zowel restauratie, verduurzaming en instandhouding. Meer informatie via de makelaar of www.cultureelerfgoed.nl.
• Verkoper attendeert uitdrukkelijk op het feit dat hij het verkochte niet zelf feitelijk heeft gebruikt en dat hij derhalve koper niet kan informeren over eigenschappen van/gebreken aan het verkochte waarvan hij op de hoogte zou zijn geweest als hij het verkochte zelf feitelijk had gebruikt. Dergelijke eigenschappen c.q. gebreken zullen voor risico en rekening van koper komen. Bij de vaststelling van de koopsom is hiermee rekening gehouden.
• In de koopakte zal tevens een ouderdomsclausule worden opgenomen.
• Er is geen verkoop vragenlijst en lijst van zaken aanwezig.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Neem contact op met onderstaande vestiging voor meer informatie of maak een afspraak voor een bezichtiging.

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters - Zeist

Kenmerken

Overdracht

Aangeboden sinds
16 december 2021
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Landhuis, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1720
Soort dak
Bitumineuze dakbedekking, pannen

Oppervlakten en inhoud

Wonen
968 m²
Overige inpandige ruimte
99 m²
Perceel
34.305 m²
Inhoud
3.758 m³

Indeling

Aantal kamers
21 kamers (12 slaapkamers)
Badkamersvoorzieningen
Douche, douche, douche, dubbele wastafel, ligbad, toilet, wastafel
Aantal woonlagen
4
Voorzieningen
Alarminstallatie

Energie

Isolatie
Geen isolatie
Verwarming
Cv ketel, open haard
Warm water
Cv ketel

Kadastrale gegevens

Perceelnaam
Maarsseveen A 4176
Oppervlakte
17835 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
MSV00-A-4176
Perceelnaam
Maarsseveen A 4846
Oppervlakte
16220 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
MSV00-A-4846
Perceelnaam
Maarsseveen A 4459
Oppervlakte
250 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
MSV00-A-4459

Buitenruimte

Liggingen
Aan rustige weg, aan vaarwater, open ligging, vrij uitzicht
Tuin
Tuin rondom
Bekijk alle kenmerken
Diependaalsedijk 33
Maarssen
vraagprijs € 4.500.000 k.k.