Straatweg 220 Breukelen

Vraagprijs € 5.800.000 k.k.

Omschrijving

'UITZONDERLIJKE KLASSE'

De historische buitenplaats "Vegtvliet" is direct gelegen aan een prachtig deel van de Vecht. Het rijksmonument werd in 1664 gebouwd naar een ontwerp van Philip Vingboons in opdracht van de Amsterdamse koopman Willem van den Broeck. Al na het passeren van de Buitenplaats Vegtvliet smeedijzeren toegangspoort bent u zeker onder de indruk van de grandeur van deze bijzondere buitenplaats. De indrukwekkende trap leidt naar de entree, met daarboven de balustrade en een daklijst rijk versierd in de Lodewijk XV stijl met de wapenschilden van voormalige bewoners. Naast de voorgevel staan aan weerszijden twee beelden, voorstellende de goden Atalante en Meleager, vervaardigt omstreeks 1730 door de bekende Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren.

Vegtvliet verkeert zowel binnen als van buiten in zeer goede staat van onderhoud en is in 2010/2011 door de huidige eigenaar volledig gerestaureerd. Het pand wordt voor wonen en werken gebruikt waarbij zaken die het woongenot verhogen zoals airconditioning, subtiel met behoud van karakter zijn aangebracht. Op het terrein bevindt zich verder een grote schuur, diverse monumentale bomen, een terras direct aan het water, een aanlegplaats voor een boot en een parkeerplaats voor ca. 20 auto's. Gebruiksoppervlak 822m², perceel 9.095m².

Door de combinatie van de ligging aan de Vecht, uitstraling, historie, grootte en staat van onderhoud met recht een buitenplaats van uitzonderlijke klasse.

Centraal gelegen op slechts 15 minuten van Utrecht en Amsterdam. Vegtvliet is gerangschikt onder de Natuurschoonwet (NSW), dit levert een aantal zeer interessante fiscale voordelen op in de sfeer van successie- en schenkingsrechten en vermindering WOZ-waarde.

De Gouden Eeuw

In de 'gouden' 17de eeuw verrezen langs de Amstel en de Vecht de zomerwoningen van de succesvolle rijke kooplieden uit Amsterdam. Deze buitenplaatsen zijn ook nu nog een toonbeeld van grandeur, elegantie en rijkdom.

Groots, maar niet protserig

De dominante bouwstijl van de 17de eeuw was het Hollands classicisme. Klassieke uitgangspunten werden streng toegepast. Er was symmetrie en regelmaat, in zowel huis als tuin, want die vormden één geheel. Ramen en indelingen van gevels hadden vaste verhoudingen. Gevels werden soms gesierd door zuilen of daarvan afgeleide vormen. Decoraties waren over het algemeen sober en ingetogen. Het geheel oogde groots zonder protserig te zijn.

Interieurs

De familie had doorgaans twee woonverdiepingen tot zijn beschikking. In het souterrain waren werkvertrekken, zoals keukens, voorraadkamers, wasruimtes, de wijnkelder en de linnenkamer. Het personeel sliep in het souterrain of op zolder. Daar hing ook de was te drogen. De inrichting verschilde weinig van die van de grachtenpanden waar de familie de rest van het jaar woonde, met marmeren vloeren, sierlijk stucwerk, gebeeldhouwde eikenhouten trappenhuizen, wandtapijten en muurschilderingen. Het meubilair in Franse stijl deed daar evenmin voor onder. Het mocht mooi en comfortabel zijn en status telde ook hier.

Heel veel elementen vindt men nog terug in de thans te koop aangeboden buitenplaats Vegtvliet; een eeuwenoude smeedijzeren toegangspoort, indrukwekkende beelden, restanten van een oude ijskelder, een prachtige royale entree, marmeren vloeren, indrukwekkende stuc plafonds, open haarden, en museumwaardige kasten en spiegels.

Geschiedenis

De historische buitenplaats Vegtvliet werd omstreeks 1664 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse koopman Willem van den Broeck en ontworpen door Philip Vingboons. Nog geen 100 jaar later wordt rond 1750 het huis ingrijpend verbouwd. Het uiterlijk dat het huis toen kreeg heeft het nog steeds. Het huis bestaat uit twee bouwlagen en is aan de wegzijde vijf ramen breed. In het midden bevindt zich een rijk gedecoreerde ingangspartij in laat-Lodewijk XV-stijl. Boven de ingangspartij bevindt zich een gebogen gedecoreerde daklijst met de familieschilden van voormalige bewoners.

In de jaren 20 van de 18e eeuw ondergaat het huis opnieuw een aantal wijzigingen. De voordeur, die zich eerst aan de Vecht-kant bevond omdat bewoners vaak per boot aankwamen, wordt verplaatst naar de kant van de Rijksstraatweg. De voorgevel aan de kant van de Straatweg wordt opgeknapt en aangepast aan zijn functie van nieuwe voorgevel. De achtergevel wordt ook aangepast en verfraaid met een tot het dak reikende erker, waarin zich de eetkamer bevindt.

Als men vanaf de Rijksstraatweg naar het huis kijkt ziet men 2 grote beelden staan. Deze beelden bevonden zich oorspronkelijk in 2 nissen van de vroegere achtergevel en werden na de verbouwing van rond 1720 verhuisd naar de hoeken van het balkon. Dit beviel slecht, omdat de beelden te groot waren voor deze plaats en daarom werden ze verplaatst naar de begane grond. De beelden stellen goden voor en ze werden vervaardigd door de Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren.

In de 18e eeuw heeft het huis nog een tijdje dienstgedaan als opvoedingsgesticht voor meisjes en werd daartoe van binnen geheel vertimmerd tot klein kamertjes. Door een latere eigenaar is het interieur weer geheel in oude stijl gerestaureerd. Ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het woonhuis gerestaureerd. De huidige eigenaar heeft Vechtvliet in 2010/2011 wederom volledig gerestaureerd, waarbij zaken die het woongenot verhogen zoals airconditioning, subtiel met behoud van karakter is aangebracht.
Buitenplaats Vegtvliet kent een bijzondere en goed gedocumenteerde geschiedenis. Alle informatie over voormalige bewoners met bijbehorende details, is voorhanden.

INDELING

Souterrain
Het souterrain heeft verschillende (voorraad)kamers, wijnkasten, technische ruimten, een biljartkamer en een bruin café.

Begane grond
De begane grond heeft een hal/entree, een grote woonkamer, zit/spreek kamer, keuken en eetkamer. In de gang bevindt zich een toilet.

Eerst verdieping
Op de eerste verdieping 4 grote (slaap)kamers, waarbij in 1 slaapkamer voorbereidingen zijn gemaakt om als badkamer te dienen. Eén slaapkamer heeft een open haard. Verder zijn er op deze etage 2 toiletten aanwezig.

Tweede verdieping
Op de tweede etage een slaapkamer, badkamer, twee toiletten, een zeer grote kamer met open keuken. Deze etage kan als aparte woonetage worden gebruikt.

Zolderverdieping
Een vlizotrap geeft toegang tot de ruime vliering met veel bergruimte.

GEBRUIKSOPPERVLAKTEN
De vermelde gebruiksoppervlakte bedraagt totaal 822 m² dit bestaat uit 557 m² woonoppervlak, 202 m² voor het souterrain en 61 m² voor de zolder.

KENMERKEN
BOUWJAAR 1664
BOUWWIJZE traditioneel gebouwd
GEBRUIKSOPPERVLAK 822m²
OVERIG INPANDIGE RUIMTE 202m²
INHOUD 2.700m³
PERCEELOPPERVLAKTE 9.095 m²

BIJZONDERHEDEN
- Historische buitenplaats, gerangschikt volgens de Natuurschoonwet (NSW)
- Direct gelegen aan de Vecht te Breukelen
- Het betreft een Rijksmonument en daarom komt u mogelijk in aanmerking voor financiële ondersteuning bij
onderhoud en restauratie.
In de vorm van een subsidie voor zowel restauratie, verduurzaming en instandhouding. Rijksmonument, nummer
10623
- Bestemd voor zowel wonen als werken
- Parkeerplaats voor ca. 20 auto's
- Aanlegplaats voor sloep
- Centraal gelegen op slechts 15 minuten van Utrecht en Amsterdam
- Zowel binnen als buiten in uitstekende staat van onderhoud

NATUURSCHOONWET
Hieronder treft u informatie aan betreffende de voordelen van een landgoed / buitenplaats welke is gerangschikt onder de natuurschoonwet.

De natuurschoonwet 1928 (NSW) is in het leven geroepen voor het behoud en de instandhouding van landgoederen en buitenplaatsen, en om de versnippering van het eigendom en de aantasting van het natuurschoon te voorkomen. Onroerende zaken die voldoen aan de gestelde rangschikking criteria kunnen de kwalificatie van NSW-landgoed verkrijgen. Dit levert een aantal zeer interessante fiscale voordelen op in de sfeer van successie- en schenkingsrechten en vermindering WOZ-waarde.
Lees de volledige omschrijving
Woonoppervlakte
822 m²
Inhoud
2.697 m³
Perceeloppervlakte
9.095 m²
Bouwjaar
1664
Kamers
16
Slaapkamers
7

Overdracht

Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Landgoed
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1664
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
822 m²
Overige inpandige ruimte
265 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
2 m²
Externe bergruimte
52 m²
Bruto inhoud
2.697 m³
Perceeloppervlakte
9.095 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
16
Aantal slaapkamers
7
Aantal badkamers
1
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, dubbele wastafel

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel, open haard
Warm water
c.v.-ketel
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Breukelen
Sectie
B
Perceel
3446
Oppervlakte
6485 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Breukelen
Sectie
B
Perceel
3445
Oppervlakte
2610 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan vaarwater, aan water, landelijk gelegen, vrij uitzicht
Tuintype
tuin rondom

Garage

Soort garage
parkeerplaats
Bekijk alle kenmerken

Kaart Straatweg 220 Breukelen