Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 0,5 tot 1,5 procent stijgen ten opzichte van 2013. Ook het aantal transacties zit in de lift. Dat stelt het economisch bureau van de bank in een vrijdag verschenen kwartaalrapport kwartaalrapport. De analisten verwachten dat er dit jaar zo'n 135.000 tot 145.000 woningen verkocht worden.

Bij het vorige kwartaalrapport in mei, ging de grootste hypotheekverstrekker nog uit van een prijsstijging van 0 tot 1 procent en 130.000 tot 140.000 verkopen. Het voor dit jaar voorspelde aantal transacties is het hoogste sinds 2008. "Huishoudens vinden het nu duidelijk een gunstiger moment om actief te worden op de woningmarkt dan in de afgelopen jaren", zegt econoom Pieter van Dalen.

Vertrouwen

Belangrijke oorzaken daarvan zijn in zijn ogen de dalende hypotheekrente en het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. Het enthousiasme wordt nog wel enigszins getemperd doordat veel hypotheken onder water staan. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning.

Rabobank denkt dat de opgaande lijn volgend jaar kan worden doorgetrokken. De bank verwacht er dan tussen de 140.000 en 160.000 woningen verkocht worden. De prijzen zullen naar verwachting 1 tot 3 procent stijgen.

"Doordat de woningprijs en de hypotheekrente naar verwachting niet snel zullen stijgen, blijven woningen goed betaalbaar. Daarbij neemt het beschikbare inkomen per huishouden toe, evenals de werkgelegenheid", meent Van Dalen.