De cijfers over de eerste drie maanden van 2014 wijzen op een herstellende woningmarkt. Het aantal verkopen stijgt, het aanbod daalt en de woningprijzen noteren een lichte toename. Dit schrijft vastgoedadviseur Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars in zijn kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2014.

Het aantal voor verkoop beschikbare woningen is in drie maanden gedaald met 3,3 procent tot 214.332 objecten (gemeten op 1 april 2014). Door een daling van het aantal beschikbare woningen wordt de onderhandelingspositie van kopers minder sterk. Uiteindelijk draagt dit bij aan een stabilisatie van de verkoopprijzen. Particulieren vragen een steeds realistischer bedrag voor hun woning en het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs krimpt.

In het eerste kwartaal van 2014 is voor het eerst sinds geruime tijd sprake van een stijging van de mediane verkoopprijs. Voor een bestaande woning in Nederland werd een mediane prijs betaald van 190.000 euro, dit is 2.000 euro ofwel 1,1 procent meer dan in het eerste kwartaal een jaar geleden. Ondanks het afbouwen van het maximaal te lenen bedrag (LTV) is sprake van een beperkte prijstoename. Deze prijsstijging komt eerder dan verwacht.

Of deze trend doorzet moet nog blijken. Voor het derde kwartaal op rij is sprake van een verbeterende woningmarkt, maar de oplopende werkloosheid zou het herstel kunnen vertragen. Dynamis indiceert het herstel van de woningmarkt daarom toch als broos.