Janny van der Heijden

“Ik woon mijn hele leven al buiten. Verbinding met de natuur is voor mij essentieel. Twee ooievaars in een boom die mij ‘s morgens begroeten: dat is toch een prachtig begin van de dag! Door dichtbij de natuur te leven, ben ik mij bewust van de seizoenen. Allemaal hebben ze wel iets bijzonders, moois of lekkers in petto. Daar doe ik mijn voordeel mee in de keuken. In het voorjaar groeit de daslook waar ik heerlijke pesto van maak. De bloemen van de magnolia of de bloesem van de vlier kun je prima inmaken, op azijn zetten of siropen van maken. Als je buiten woont en de ruimte hebt, is het eenvoudig een eigen kruidentuin aan te leggen. Maar ook in het wild valt er volop te plukken en te verzamelen. Rucola groeit overal langs de Nederlandse dijken, zevenblad staat in iedere tuin en doen wij vaak onterecht af als onkruid. Ook daar kun je heerlijke pesto van maken. Eetbare bloemen voor door de salade, groeien vaak gewoon in de eigen tuin. Veel goedkoper dan zo’n bakje van de supermarkt. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het wildplukken herontdekken en kijken naar wat eetbaar is in plaats van alles als onkruid te bestempelen.”

Klik hier voor het nieuwe Drieklomp Magazine. Hierin staan drie variatie-tips voor pesto’s waarmee je gemakkelijk een zomerse pasta maakt, maar die ook heerlijk zijn om als smeersels bij de borrel te serveren.