Deze woning is verkocht

Zeisterweg 82 - 84 Woudenberg

Prijs op aanvraag 

Verkocht

Omschrijving

Landgoed De Viersprong (Quatre Bras) te Woudenberg

Te midden van het ruim 2.200 hectare grootte Landgoed Den Treek-Henschoten ligt Landgoed De Viersprong, een landgoed met historie. Het perceel van ruim 5 hectare groot is uitgegeven op basis van een recht van erfpacht, bij verkoop zal er met de toekomstig eigenaar een nieuwe erfpachtovereenkomst worden afgesloten voor een periode van 30 jaar met een aanvangscanon van € 30.000,- die jaarlijks wordt geïndexeerd conform het CPI, vastgesteld door het CBS.

Het landgoed heeft ongekende mogelijkheden en een hoge uniciteitswaarde, het gehele landgoed kan worden gebruikt als kantoor, maar ook voor bewoning. Een kantoor op zo'n bijzondere en eveneens goed te bereiken locatie is uniek, zowel de A12 als de A28/A1 zijn binnen enkele minuten te bereiken.
Het landhuis, het chalet en het koetshuis zijn volledig gerestaureerd. Kosten nog moeite zijn gespaard om de authentieke afwerking van de panden te herstellen en het comfort op een eigentijds peil te brengen. Het chalet en het landhuis werden verbonden door middel van een moderne, half verdiepte glazen gang. Het koetshuis kreeg een professionele keuken en werd ingericht als lunchruimte en presentatieruimte. De gerestaureerde panden zijn momenteel volledig in gebruik als kantoor- en vergaderlocatie, maar ze zijn zonder noemenswaardige ingrepen ook comfortabel te bewonen.

KENMERKEN:
Grondoppervlakte : 50.630 m² (erfpacht, NSW-landgoed)
Gebruiksoppervlakte : 497 m² (landhuis), 119 m² (chalet), 135 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud : 2.000 m³ (landhuis), 553 m³ (chalet), 611 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar : 1870 (chalet), 1894 (landhuis en koetshuis), 1896 (werkschuur)
Bestemming : Kantoor en wonen

Indeling hoofdhuis:

Entree, gang met trapopgang.

Souterrain:

Grote kantoorkamer met glazen gang naar chalet. Kantoorkamer met achteruitgang, kleine kantoorkamer, diverse bergingen en dubbel toilet.

Bel-etage:
Grote kantoorkamer met lambrisering en stookplaats, openslaande deuren naar brede en lichte serre met authentieke plavuizenvloer en gewelfd plafond. Kantoorkamer met schouw en openslaande deuren naar kwartrond buitenterras. Pantry en dubbel toilet.

Eerste etage:
Vergaderkamer met openslaande deuren naar balkon, twee kantoorkamers, pantry en dubbel toilet. Tweede etage: grote kantoorkamer, kantoorkamer met bergruimte. Pantry en toilet.

Het hoofdhuis heeft energielabel C. Een energielabel is niet verplicht.

Indeling chalet

Entree, hal met trapopgang en toegang naar verlaagd gelegen glazen verbinding met het hoofdhuis. Toiletruimte met dubbel toilet en fonteintje, woonkamer, met houtkachel, schuifdeur naar achterkamer met vaste boekenkasten.

Etage: twee werk- of slaapkamers, beide met openslaande deuren naar balkon. Keuken met apparatuur.

Zolderberging.

Het chalet heeft energielabel B. Een energielabel is niet verplicht.

Indeling koetshuis:

Entree, grote eetkamer met schouw en open keuken, serre, berging en dubbel toilet.

Etage:
Twee werkkamers, dubbel toilet en badkamer.

Het koetshuis heeft energielabel C. Een energielabel is niet verplicht.

Landgoed met historie
Toen de taxateur voor de provinciale belastingen in 1895 landgoed De Viersprong wilde opnemen, was hij duidelijk in de war. Landgoederen en luxe villa's had hij wel meer gezien, maar dit? Een landhuis dat eruit zag als een klein kasteel, een chaletwoning ernaast, een klein koetshuis verderop en een park in wording… Hij wist niet hoe hij dit ensemble moest taxeren en keerde onverrichter zake terug.

Het ensemble van 1895 is nu, ruim 120 jaar later, nog altijd even opmerkelijk te midden van de landgoederen en buitenverblijven in de regio. De eclectische bouwstijl van het landhuis (waarin al enigszins de Jugendstil doorschemert), de romantiek van het destijds zo modieuze chalet en een landschap dat zich laat lezen als een geschiedenisboek maken De Viersprong tot een unicum.

In dat geschiedenisboek van De Viersprong figureren monniken die kort na 1100 in deze contreien beschutte akkertjes aanlegden. De bossen rondom de akkertjes werden een paar eeuwen later massaal gekapt om Amsterdam en zijn VOC-mentaliteit van hout te voorzien. Later kwamen op de heide naast het landgoed de legers van Napoleon tot stilstand, waarna de manschappen de tijd doodden met de bouw van een imitatie-pyramide. Kort daarna kocht de schatrijke Hubert van Asch van Wijck, parlementslid en burgemeester van Utrecht, de gronden in de omgeving en stichtte er een landgoed. Zijn zoon Matthias liet bij de kruising van wegen een chalet bouwen in Zwitserse stijl, wat destijds zeer in de mode was. Diens zoon Hubert Jan gaf opdracht voor het hoofdhuis en liet een park aanleggen dat geleidelijk overliep in de aangrenzende bossen. En zo is het nog altijd. De Viersprong wordt niet begrensd door hekken.

Tuin
Historische tuinaanleg met natuurlijke gazons, bos en fraaie solitaire bomen. De tuin loopt zonder fysieke afscheiding over in het bosgebied van Den Treek-Henschoten. Grote, met grind verharde parkeerplaats voor tientallen auto's, met meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen.

Bijzonderheden
• Het landhuis en het koetshuis zijn aangemerkt als rijksmonument.
• Het landgoed is gerangschikt in de zin van de Natuurschoonwet 1928 (geen overdrachtsbelasting)
• Landgoed De Viersprong maakt deel uit van Landgoed Den Treek-Henschoten en is door de grondeigenaar,
Landgoed Den Treek-Henschoten NV, uitgegeven in erfpacht.
Lees de volledige omschrijving
Woonoppervlakte
751 m²
Inhoud
3.165 m³
Perceeloppervlakte
50.630 m²
Bouwjaar
1870
Kamers
18
Slaapkamers
2

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Vrijstaande woning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1870
Daktype
samengesteld dak

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
751 m²
Overige inpandige ruimte
10 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
59 m²
Bruto inhoud
3.165 m³
Perceeloppervlakte
50.630 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
18
Aantal slaapkamers
2

Energie

Kadastrale gegevens

Gemeente
Woudenberg
Sectie
F
Perceel
697
Oppervlakte
42400 m²
Eigendomssituatie
Eigendom belast met beperkte rechten
 
 
Gemeente
Woudenberg
Sectie
F
Perceel
720
Oppervlakte
8230 m²
Eigendomssituatie
Eigendom belast met beperkte rechten

Buitenruimte

Tuintype
tuin rondom
Bereikbaar via achterom
ja

Garage

Soort garage
parkeerplaats
Bekijk alle kenmerken

Kaart Zeisterweg 82 - 84 Woudenberg