Deze woning is verkocht onder voorbehoud

S L van Alterenlaan 27 JAARSVELD

Verkocht onder voorbehoud

Omschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'HUIS TE JAARSVELD'

Op een prachtige centrale locatie, met uitzicht over eigen landerijen, is dit NSW-landgoed van ruim 5.3 ha gelegen. Het landgoed bestaat uit 5 rijksmonumenten; het royale hoofdhuis met inpandig appartement, het koetshuis, twee smeedijzeren toegangshekken waarvan een met het wapenschild en een historische parkaanleg met de dubbele grachtengordel van het vroegere kasteel. Een lommerrijk en idyllisch landgoed met prachtige tuinen en een heerlijk monumentaal woonhuis dat kan bogen op een lange en rijke historie. Een ware oase in de polder!

Het landgoed ligt in het dorp Jaarsveld, provincie Utrecht, direct achter de dijk aan de voet van de rivier de Lek. Het landgoed is bereikbaar via de N210 die IJsselstijn met Schoonhoven via Jaarsveld en Lopik verbindt. Het landgoed is tevens toegankelijk via de schilderachtige rivierdijk. Vanuit Jaarsveld bereikt men in 10 autominuten het verkeersknooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Van daaruit zijn grote steden goed bereikbaar. Leuke historische stadjes in de buurt zijn IJsselstijn en Schoonhoven om te winkelen of te ontspannen. Voor de dagelijkse boodschappen kan men in Lopik goed terecht. Jaarsveld is bekend door de bloesemtochten in het voorjaar, de toertochten voor antieke auto's en is geliefd bij fietsers en wandelaars.


KENMERKEN

BOUWJAAR HOOFDHUIS ca. 1760
BOUWWIJZE Traditioneel gebouwd
ISOLATIE Gedeeltelijk geïsoleerd
WOONOPPERVLAKTE ca. 750 m²
INHOUD ca. 2.200 m³
PERCEELOPPERVLAKTE ca. 53.275m²

HET HOOFDHUIS
De 4 jaar durende restauratie van het charmante buitenhuis tot permanent woonhuis werd afgerond in 1974. Deze vond met zorg plaats, onder architectuur van de heer P. van der Sterre in samenwerking met Rijksmonumentenzorg. De gehele fundering is uitgegraven en met een glascoating vochtwerend gemaakt. De buitenmuren op de begane grond werden voorzien van gemetselde binnenmuren. Daarna werd het interieur heel zorgvuldig in de oorspronkelijke detaillering hersteld.

In 1867 werd het oorspronkelijke woonhuis vergroot met een nieuwe vleugel van twee verdiepingen en kwam er een derde verdieping in het hoge dak. De symmetrische indeling met de 4 grote kamers op de hoeken en de lange gang in het midden werd gehandhaafd. Van de monumentale voordeur loopt deze marmeren gang naar de tuindeur, die toegang geeft tot het beschutte terras op het zuiden. Als men deze as doortrekt ziet men het midden van het kasteeleiland met daar achter de Lekdijk.

Vermeldenswaardige details van het interieur zijn het zorgvuldig geschilderde houtwerk, de antieke deuren en schouw met prachtige spiegel, het behang met lambriseringen, de hoge plafonds, het fraaie trappenhuis en de klokkenstoel op het dak.

INDELING
KELDER
Vanuit de keuken is de ruime kelder op stahoogte te bereiken, die te gebruiken is als provisie- en wijnkelder.

BEGANE GROND
De parterre van het hoofdhuis bestaat onder meer uit 3 riante gerestaureerde kamers die allen vanuit de centrale gang bereikbaar zijn. De salon heeft een houten planken vloer, een sfeervol balkenplafond en een open haard met schouw en en-suite de muziekkamer die ruimschoots plaats biedt aan twee vleugels. Middels openslaande deuren is de muziekkamer toegankelijk, met ingebouwde boekenkasten en prachtig zicht op de tuin. De eetkamer is uitgerust met vaste kasten met paneeldeuren en biedt tevens een schitterend uitzicht naar buiten. De keuken met hardstenen vloer, balkenplafond en authentieke waterpomp biedt toegang tot een tuinkamer met openslaande deuren naar de achtertuin. Dit was vroeger de wapenkamer van waaruit men op jacht ging. Een separate hal is voorzien van de meterkast, een toilet, een verdiepte trapkast en de trapopgang naar de verdieping.

1E VERDIEPING
Halverwege de statige bordestrap bevindt zich de eerste verdieping, met een bibliotheek met een open haard met natuurstenen schouw en een riante studeerkamer, beiden met sfeervol balken plafond.

2E VERDIEPING
De overloop is uitgerust met een vaste kast, een toilet en een sauna en biedt toegang tot 5 slaapkamers en 2 badkamers. De slaapkamers zijn voorzien van paneeldeuren, wastafelkasten en vaste kledingkasten. De masterbedroom heeft direct toegang tot de royale badkamer, die tevens vanaf de overloop bereikbaar is.

3E VERDIEPING
Middels een vaste trap is de riante zolderverdieping met lichtkoepels toegankelijk die laatstelijk in gebruik is geweest als atelier en de nodige bergruimte biedt. Op deze verdieping is tevens een zesde slaapkamer aanwezig en bestaat de mogelijkheid voor het realiseren van meer kamers. Vanaf deze verdieping is ook het platte deel van het dak bereikbaar, dat een prachtig uitzicht biedt op de tuinen en het landschap rondom.

CONCIERGEWONING
Een gedeelte van het huis met een eigen huisnummer is afgesplitst als conciërgewoning en is indien gewenst weer bij het hoofdhuis te voegen. Momenteel is dit gedeelte ingericht als zelfstandige woonunit met op de begane grond een woonkamer met open keuken. De eerste verdieping is ingedeeld met een slaapkamer met vaste kasten en een sfeervol balkenplafond, een badkamer en een overloop met een toilet. Op de tweede verdieping bevinden zich nog twee slaapkamers.
Door de separate entree is dit gedeelde ook geschikt als onder meer praktijk- of kantoorruimte, of woonruimte voor wat oudere kinderen of ouders.


OVERIG

TUIN
De parkachtige tuin omgeeft het landhuis rondom en bestaat uit grachten met bruggen, lanen, gazons, prachtige borders en vijvers. De opzet is klassiek symmetrisch en romantisch, met onder meer een buxustuin en diverse terrassen. Langs de woning loopt een beschut wandelpad door een bostuin. De tuinen zijn gescheiden door hagen en diverse bomen en vormen zodoende kamers met verschillende plantensoorten. De muziek- en eetkamer kijken uit op het beschutte terras dat direct achter het huis op het zuiden is gelegen. Het terras kijkt uit op de grote vijver omringd door rozen. Er is een zichtas over de rododendrons en de grachten naar het kasteeleiland waar een zonnewijzer staat tussen rozenperken en vele bijzondere boomsoorten. Naast de keukendeur is een kruidentuintje gelegen om direct vanuit de keuken verse kruiden uit eigen tuin te kunnen gebruiken. Aan de voorzijde van het huis staan prachtige rododendrons en een roze bloeiende sierkers.

Op het kasteeleiland was tot voor kort een grote moestuin, die door een mooie rode beukenhaag omgeven wordt en weer in ere hersteld kan worden. Er zijn symmetrische borders, een brons oranje leiroos en een schaduwtuin met een kleine vijver en een fontein van Italiaans marmer. Het engeltje met een dolfijn is een kopie van een beeldje van Verrochio, dat in Florence staat. Een grote rode beuk zorgt voor de schaduw. Via een bruggetje kan men de eerste grachtengordel oversteken en komt men in de dwarslaan. Deze ligt tussen het voormalige kasteeleiland en de tuinen die direct om het huidige huis liggen. De dwarslaan was de vroegere toegang vanuit het kasteel naar de kerk en wordt afgesloten door het monumentale 'Kerkehek'. De grote houten brug over de slotgracht is gebouwd op de fundamenten van de voormalige ophaalbrug. De tuinen bieden een hoge mate van privacy en zijn voor tuinliefhebbers een ware belevenis om heerlijk te kunnen ontspannen op het eigen landgoed.


BIJGEBOUWEN

HET KOETSHUIS
Dit rijksmonument uit 1847 is in 1867 vergroot en heeft afmetingen van ca. 16 x 5 m. Er rust een woonbestemming op en het koetshuis mag nog uitgebouwd worden. Dit sfeervolle gebouw met aan de achterzijde de voormalige paardenstallen is momenteel ingedeeld als garage en wasruimte, maar biedt onder meer door de woonbestemming tal van mogelijkheden. Het koetshuis is voorzien van water, elektra en verwarming, een toilet en de CV-ketel en de gasboiler opstelling. Over de gehele lengte van het gebouw is een verdiepingsvloer aangebracht waardoor een zee aan extra ruimte is ontstaan. Bijzonder zijn de boogspanten in de kapconstructie en het zuiver lopende geveluurwerk van Royal Eijsbouts.
Achter het koetshuis staan nog enkele schuurtjes voor houtopslag, fietsen en tuinbenodigdheden.

HET FRUITKOELHUIS
Het gebouw uit ca. 1950 is met rode pannen gedekt en heeft een oppervlakte van ca. 190 m2.
Bijzonder aan dit voormalige fruitkoelhuis is de luchtbehandeling waardoor het geschikt is voor bijvoorbeeld een autoverzameling of andere kwetsbare objecten. Dit gebouw leent zich ook goed voor het plaatsen van zonnecellen waarmee het gebouw van eigen energie kan worden voorzien. Het staat op enige afstand van het hoofdhuis en is toegankelijk via een aparte laan en een half verharde weg en is afgesloten met een houten hek. Deze laan is beperkt opengesteld voor wandelend publiek en is verbonden met de Lekdijk via de buitenste lanen rond het landgoed.
Vlak voor het hek is aan de doorgaande weg een privé parkeerplaats voor enkele auto's.

LOODS EN PAARDENSTAL
Er heeft naast het fruitkoelhuis een metalen loods gestaan, die weer herbouwd mag worden. Er is een paardenstal voor twee paarden aanwezig. Dit gedeelte van het landgoed met o.a. een populierenbos nodigt uit om heringericht worden.

BIJZONDERHEDEN

- De natuur van de historische buitenplaats 't Huis te Jaarsveld is beschermd en is gerangschikt als Natuurschoonwet-landgoed (NSW) en bestaat uit weiden, houtwallen, grachten en watergangen, eilanden, lanen, bruggen en omvangrijke stijltuinen. Hierdoor zijn er fiscale voordelen verbonden aan het landgoed, zoals bijvoorbeeld vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, vrijstelling voor de onroerende zaakbelasting voor de ongebouwde delen van het landgoed en (gedeeltelijke) vrijstelling van erf- en schenkbelasting.
- Het hoofdhuis is voorzien van een alarminstallatie en een bliksemafleider.
- Aan de buitenzijde van de woning zijn sfeervolle luiken en shutters aanwezig.


Lees de volledige omschrijving
Woonoppervlakte
750 m²
Inhoud
2.200 m³
Perceeloppervlakte
53.275 m²
Bouwjaar
1760
Kamers
16
Slaapkamers
9

Overdracht

Status
Verkocht onder voorbehoud
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Landgoed
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1760
Daktype
samengesteld dak

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
750 m²
Bruto inhoud
2.200 m³
Perceeloppervlakte
53.275 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
16
Aantal slaapkamers
9
Aantal badkamers
3
Voorzieningen badkamer
ligbad, wastafel
Voorzieningen badkamer
ligbad, toilet, bidet, dubbele wastafel
Voorzieningen badkamer
douche
Voorzieningen
alarminstallatie, tv kabel, sauna, rookkanaal, dakraam

Energie

Isolatie
muurisolatie
Soort verwarming
c.v.-ketel, open haard
Warm water
gasboiler eigendom, elektrische boiler huur
Bouwjaar ketel
1990
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Lopik
Sectie
F
Perceel
1495
Oppervlakte
31440 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Lopik
Sectie
G
Perceel
269
Oppervlakte
60 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Lopik
Sectie
G
Perceel
2042
Oppervlakte
10220 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Lopik
Sectie
G
Perceel
2040
Oppervlakte
11555 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, beschutte ligging, vrij uitzicht
Tuintype
tuin rondom

Garage

Soort garage
vrijstaand steen
Capaciteit
2
Voorzieningen
voorzien van verwarming, voorzien van elektra, voorzien van water
Bekijk alle kenmerken

Kaart S L van Alterenlaan 27 JAARSVELD

naar S L van Alterenlaan 27 JAARSVELD
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand