Monumentale herenboerderij ‘De Heetcole’. Verstild wonen op een natuurlijke terp bij Zutphen en de IJssel. Tussen weilanden, wilgen en weidevogels.
De historie gaat terug naar de 15e eeuw maar dat zegt niets over het comfort van nu. Integendeel: rond 2002 vond een grootscheepse verbouwing plaats op basis van bouwhistorisch onderzoek en onderzoek naar een verantwoord herstel van de tuin- en erfinrichting. Resultaten van beide onderzoeken zijn zichtbaar aanwezig op deze historische plek. Sindsdien gaat buitenleven er hand in hand met elegantie. De boerderij biedt genoeg ruimte voor een groot (samengesteld) gezin, voor dubbele bewoning of praktijkruimte aan huis. En dan is er ook nog een authentieke schuur.
Gastvrije genoegens
U komt binnen via de bijkeuken. ‘Alleen de dominee kwam vroeger door de voordeur’, vertelt bewoonster Linda lachend. Het trapje links leidt naar de voormalige knechtenkamers. Rechts is de uitnodigende boerenblauwe keuken met granieten aanrecht. Grote zakken walnoten hangen te drogen. Een boeket uit eigen tuin staat op de gezellige ronde tafel. U heeft niet veel fantasie nodig om te bedenken dat hier heel wat potten geurige jam bereid zijn.
Oogverblindend mooi
Ook de grote, op maat gemaakte, eettafel getuigt van gastvrijheid. Via de eetkamer – weer een trapje op – komt u in de living. Mooie ingetogen kleuren weerspiegelen het beeldschone licht. De eiken vloer zorgt voor warmte en de hoge bedsteedeuren voegen karakter toe. ’Aan een woonkamer mankeert altijd wel iets’, zegt Linda: ‘Maar deze klopt gewoon. De dag glijdt hier als vanzelf van je af.’ De schitterende vergezichten helpen daarbij. ‘Vooral in de zomer is het uitzicht oogverblindend mooi, terwijl het in de winter juist echt winter is.’
Royale deel
De iets hoger gelegen opkamer bevindt zich naast de living. Daar werd ooit het deftige bezoek ontvangen. De treurwilg achter het royale raam past naadloos in het decor. De kamer is een fijne plek om te loungen, te werken of tv te kijken. Via een langgerekte zijkamer komt u terug in de eetkamer waar twee authentieke luikdeuren toegang geven tot de overwelfde kelder. De drie deuren aan de andere zijde leiden naar de bovenverdieping; naar een garderobe ruimte met toilet en naar de royale, multifunctionele deel. Maar voordat u die betreedt komt u eerst in een tussenruimte met laundry en toiletgroep. ‘Die laatste is heel handig bij feestjes op de deel’, lacht Linda.
Voorbijgaande schepen
De boerderij is aangesloten op gas maar dat wordt eigenlijk alleen gebruikt om te koken. Linda en haar gezin houden van vuurtje stoken. Zo voorzien een pelletkachel op de deel en een houtkachel in de kamer in de belangrijkste warmte. Boven de deel bevindt zich nog een aantal slaapkamers en een badkamer. Welke kamer u ook kiest, vanuit bed ziet u de schepen op de IJssel voorbijvaren. Boven het hoofdhuis is een enorme slaapzolder waar bijna alles nog mogelijk is. Een luxe slaapstudio wellicht, een speelzolder of nog anders. Een trapje verbindt de zolder met de voormalige knechtenkamers waar nu twee slaapkamers en een badkamer zijn. Ook daar ontkomt u ’s ochtends niet aan het bijzondere geluid van weide- en watervogels.
Intense natuurbeleving
Misschien heeft u zelf een bootje? Via de boothelling iets verderop wachten heerlijke avonden op het water. Maar ook rondom de boerderij en de oude schuur zijn er meerdere zitjes en terrassen. In de wilde bloementuin tussen de floxen en rozen bijvoorbeeld. En dan is er ook nog het BBQ terras met ruimte voor een extra grote tafel. Het allerfijnste plekje volgens Linda is de ‘sierbomentuin’: ‘Daar ervaar ik een intens diepe rust. Rondom de boerderij is beschermd natuurgebied.
Zutphen
Linda: ‘Het dorp Voorst is gemoedelijk, maar we zijn gericht op de levendige Hanzestad Zutphen, waar je binnen een kwartier fietsen op een terrasje zit. Op de markt in Zutphen is op woensdag en zaterdag een groot biologisch aanbod’. U vindt er, naast een ruime keuze aan goed onderwijs, toegankelijke sportverenigingen, kunstactiviteiten en kleine festivals. De stad trekt mensen die de rust in het oosten willen combineren met het eigenzinnige van het westen.
Bereikbaarheid
De boerderij ligt op een goed bereikbare locatie; het centrum van Zutphen is op 7 minuten afstand, Deventer op 22 minuten en Arnhem op iets meer dan een half uur rijden. Naast het station Zutphen is treinstation Empe op 4 minuten rijden.
Indeling
Souterrain: Kelderruimte.
Begane grond: Hoofdentree met meterkast. Hal. Woonkamer. Opkamer/Kantoor. Zitkamer. TV-kamer. Eetkamer. Woonkeuken. Toilet. Bijkeuken met toiletgroep. Deelruimte. Berging.
1e verdieping: Overloop/Werkruimte met berg- en stookruimte. 6 Slaapkamers. 2 Badkamers.
2e verdieping: Vliering.
Bouwkenmerken
Bouwperiode: circa 1500/1600, verbouwd in 2002
Perceeloppervlakte: 10.270 m²
Gebruiksoppervlakte wonen: circa 410 m²
Overige inpandige ruimte: circa 185 m²
Externe bergruimte: circa 166 m²
Inhoud: circa 2.302 m³
Bouwwijze: de boerderij is opgetrokken in stenen gevels, beton- en houten vloeren en houten kozijnen
Dakbedekking: de boerderij beschikt over een riet- en pannen gedekt dak
Verwarming: de boerderij wordt verwarmd middels een pellet gestookte cv-ketel, HR-combiketel en houtkachel
Isolatie: de boerderij is voorzien van (deels) dak-, gevel-, vloer- en plafondisolatie, cv-leidingisolatie en dubbel glas
Monument: ja, gemeentelijk monument
Energielabel: niet van toepassing