Als makelaar maken we van alles mee. Geen dag is hetzelfde. We zijn bevoorrecht dat we op de mooiste plekjes komen en veel interessante mensen ontmoeten. En van al die jaren dat ik actief ben als makelaar zou ik van alles wat ik heb meegemaakt een boek vol met grappige anekdotes kunnen schrijven. Er is er echter eentje die me nog lang bij zal blijven. En die gaat over courgettes uit eigen moestuin.

Zo reed ik op een zonnige maandagmorgen richting het Oosten van het land door een prachtig landschap richting een afspraak op de Holterberg. In de voorbereiding op de afspraak had ik gezien dat de woning waar het om ging een zogenaamd Rijksmonument was. In het kadaster had ik waargenomen dat het een afgelegen locatie betrof. De lange oplopende oprijlaan voerde mij naar de top van de berg en de ree die vlak voor mijn auto weg schoot in de struiken maakte de autorit alleen al een mooie en bijzondere ochtend.

De meer dan 100 jaar oude woning was met recht een Rijksmonument. Het was alsof de tijd had stilgestaan en alle originele elementen waren bewaard gebleven. Ik werd allerhartelijkst ontvangen door een wat ouder echtpaar. De vrouw des huizes bood mij een heerlijke kop koffie aan met melk die al opgewarmd was op het AGA-fornuis. Ze vroeg of ook ik zin had in een zelfgebakken courgettecake met courgettes uit eigen moestuin. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder een courgettecake gegeten had maar het smaakte me heerlijk: niet droog maar juist een beetje klef.

Na de rondleiding door de woning ging de kennismaking verder met een wandeling door de tuin. Mijn oog viel op een putdeksel naast de moestuin. Het bleek dat de woning niet aangesloten was op het gemeentelijke riool. Op mijn vraag hoe vaak deze rioolput door de loonwerker moest worden geleegd antwoordden de eigenaren: “Daar komt geen loonwerker aan te pas, wij verspreiden de inhoud zelf over onze moestuin”.

En ineens voelde ik langzaam de kleffe maar heerlijke courgettecake in mijn maag naar boven komen.

Drieklomp Nunspeet

Nunspeet kreeg in 1998 een vestiging van Drieklomp. Het kantoor is gevestigd in de voormalige stationschefwoning tegenover het station. Een karakteristiek pand dat volgens Bert Lankman precies past bij het aanbod van Drieklomp, namelijk het aanbod van bijzondere huizen op mooie locaties.