Linthorst Homanlaan 1 Havelte

Vraagprijs € 3.890.000 k.k.

Omschrijving

“Historische HAVEZATE met veelbelovende toekomst”

Welkom in Havelte, ofwel de ‘Parel van Drenthe’, gelegen in het zuidwestelijk deel van de provincie.
Wij bieden U een prachtig historisch landgoed met vele mogelijkheden voor een veelbelovende toekomst. Landgoed Overcinge ligt aan de rand van het dorp. Omsloten door glooiende weilanden en bossen is het een oase van rust. Dit is een plek waar je écht kunt onthaasten. Unieke locaties zijn zeldzaam, maar niet onvindbaar!

Uniek op landgoed Overcinge zijn ook de mogelijkheden voor toekomstige invulling.
Er zijn diverse functies mogelijk en bovendien biedt de bouwbestemming (recentelijk gewijzigd van 1.500 naar ca. 4.000 m²!) alle mogelijkheden voor ontwikkeling en een succesvolle exploitatie.
Dit is een plek waar dromen kunnen worden gerealiseerd.

Hier kunt u wonen, als een God in Frankrijk. Het gehele landgoed exclusief voor uzelf.
Ook andere vormen zijn mogelijk: de bestemming en omvang van de bestaande bebouwing bieden ook een prachtige mogelijkheid tot het verdelen in meerdere (gesplitste) woningen, elk met eigen riante tuin en alle privacy.
Maar ook voor ondernemers zijn er ultieme kansen om wonen en werken te combineren. De mogelijkheden zijn talrijk!

Nieuwsgierig naar deze unieke historische Havezathe? We kijken uit naar uw komst!

KENMERKEN
• Bouwjaar: 1669
• Woonoppervlakte: ca. 1.503 m²
• Perceeloppervlakte: 53.868 m²
• Inhoud: ca. 7.134 m³
• Aantal kamers: 20
• Aantal slaapkamers: 10
• Extra bouwbestemming: ca. 4.000 m²
• Totale oppervlakte inclusief bouwbestemming: 5.503 m².

HISTORIE
De gegoede families die deze buitenplaatsen stichtten, hadden een uitstekende neus voor de mooiste locaties. De historie van Overcinge gaat terug tot in de veertiende eeuw, maar het was de Drentse gedeputeerde Wolter Kymmell die het huidige huis in 1732 liet bouwen. Landgoed Overcinge was de familie-residentie van verschillende families. De laatste familie was dat het Drentse regentengeslacht dat onder meer Jan Tijmens Linthorst Homan, oud-commissaris van de koningin in Drenthe voortbracht. Zij behielden het landgoed tot aan de tweede wereldoorlog als hun familieresidentie. De tijden van kasteelheren, jonkvrouwen en zelfs regelmatig koninklijk bezoek met koetsjes op het grind mogen dat vervlogen tijden zijn, maar de grandeur heeft Overcinge nooit verlaten.

HET LANDGOED
Aan het einde van de door machtige bomen omzoomde oprijlaan, opent zich de monumentale toegangspoort naar het landgoed. Op het terrein geeft een authentieke kasteelpoort toegang tot de besloten cour en de entrée van het adellijke huis. Dit is de ‘statige’ kant van het pand, symmetrisch van opzet, met een hoge voordeur in het midden van de roomwit gepleisterde gevel. De voordeur is aan beide zijden geflankeerd door drie hoge ramen met Louvre luiken. Alle woonvertrekken in het landhuis liggen aan deze ‘statige’ kant en hebben fenomenaal uitzicht over het glooiende Drentse landschap.
De binnenplaats wordt enerzijds begrensd door de kasteelmuur met imponerend poortgebouw en anderzijds door de achttiende-eeuwse herenboerderij die tegen het landgoed is aangebouwd. Dit is een van oorsprong Groningse boerderij, van indrukwekkende omvang.
Aan de achterzijde van het statige pand en de boerderij ligt een fraaie parktuin, aan alle kanten omgeven door eeuwenoude bomen. Achter in de tuin bevinden zich en een idyllisch prieeltje en een ophaalbrug over de begrenzende gracht.
Aan de zijkant liggen het bakhuisje, de schuur en een ruim perceel weiland, omzoomd met bomen en struiken.

EEN DROOM VAN EEN WOONHUIS
In deze combinatie van statig landhuis en zeer grote herenboerderij kunnen al uw woonwensen uitkomen!
– Het landhuis zelf bestaat uit drie woonlagen die een intieme country-chique leefsfeer mogelijk maakt. De huidige eigenaren hebben het huis na aankoop in 2002 met respect voor de authentieke staat gemoderniseerd, waarbij de diverse vertrekken hun prettige, menselijke maat behielden. Niet overdreven groot, wel ruimtelijk met zeer hoge geornamenteerde plafonds. Hier bevinden zich aan weerszijden van de stijlvolle entree een zeer ruime salon en een prachtige kamer die bijvoorbeeld als kantoor of bibliotheek kan dienen. De hoge ramen met binnen- en buitenluiken bieden uitzicht op de binnenplaats en de achterliggende glooiende weilanden. Aan de achterzijde is een heerlijke tuinkamer met bar en een fraai uitzicht over het weidse gazon van de parktuin met aan het einde de witte houten ophaalbrug over de slotgracht en het theehuis gelegen in de bocht van de slotgracht.
Een fraai trappenhuis voert naar de hal op de eerste verdieping met een prachtige open haard. Deze hal biedt toegang tot meerdere riante kamers. Op de tweede verdieping zijn er nog eens vijf mooie slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Er is een enorme (momenteel ongebruikte) zolder met eveneens tal van mogelijkheden.
De kelders van het landhuis zijn prachtig authentiek, met gewelfde plafonds en glas in lood ramen met uitzicht over de slotgracht. Ideaal voor uw unieke wijnkelder.

– De aangebouwde riet-gedekte herenboerderij komt van oorsprong uit Groningen. De herenboerderij is vanuit het landhuis binnendoor bereikbaar en biedt een zee aan ruimte.

Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich een zelfstandig appartement (1995). Op de parterre van het appartement ligt de huiskamer met open haard en half-open keuken. De enorme ronde ramen (voorheen deuren voor de koetsen) geven een prachtig vrij uitzicht over de weilanden. Boven bevinden zich twee slaapkamers, waarvan één met inpandige douche en één met een inpandige luxe badkamer.

In het middelgedeelte van de herenboerderij, achter het appartement, bevindt zich de enorme ‘deel’. Deze zou bijvoorbeeld ruimte kunnen bieden aan een groot binnenzwembad gecombineerd met wellness-faciliteiten of aan een collectie klassieke auto’s. Naast de grote zaal is een biljartkamer, met daarachter twee kleinere kamers en een badkamer.

Aan de achterzijde van de boerderij (grenzend aan tuinzaal en met ramen naar de parktuin) is een zeer grote (professionele) keuken met voorraadkamer en kelder. Op de eerste verdieping van de boerderij bevinden zich drie mooie ruime slaapkamers met eveneens een mooi uitzicht over de parktuin, waarvan één met een eigen badkamer en aanvullend een separate badkamer.
Ook voor de paardenliefhebber zijn er veel mogelijkheden. Er is een stalgebouw (bouwjaar 1995, momenteel schuur) en een prachtig weiland. De uitrijmogelijkheden zijn werkelijk uniek te noemen.

Kortom een waanzinnige plek om al uw woonwensen in vervulling te laten gaan.

WONEN IN MEERDERE WOONEENHEDEN
Heeft u een andere invulling van uw woonwensen in gedachte? Ook dát is mogelijk!

Zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van meerdere woningen (gesplitste eenheden, reguliere woonbestemming). Hiertoe biedt de bestaande bebouwing met een woonoppervlakte van ca. 1.503 m² al een goede basis.
Aanvullend is er ruimte voor ontwikkeling van nieuwe woningen of appartementen (met een zorgcomponent) met een totale oppervlakte van ca. 4.000 m². In alle gevallen een unieke woonvorm in unieke setting!

De enorme parktuin omsluit het pand aan alle zijden. Hierdoor kunnen eenvoudig meerdere riante privé-tuinen worden gecreëerd, behorend bij de afzonderlijke woningen, met waarborging van individuele privacy.

MAAR ER IS MEER……!
‘And last but (absolutely) not least’ is er de mogelijkheid tot een succesvolle exploitatie.
Hiertoe is, in goede samenspraak met de gemeente Westerveld, een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd waarbij meerdere vormen van exploitatie zijn onderzocht. Vervolgens heeft de gemeente zich in verschillende principe-uitspraken positief uitgesproken over de diverse vormen van exploitatie. Hiermee zal de bestaande bouwbestemming worden verhoogd van 1.500 naar 4.000 m².

Voorbeelden van exploitatie kunnen zijn:
– Wonen in gesplitste eenheden, met of zonder zorgcomponent (zie toelichting in brochure);
– Zorghotel of privékliniek;
– Luxe hotel en/of restaurant;
– Luxe recreatie-appartementen of groepsaccommodatie;
– Conferentiecentrum met hotelfaciliteiten;
– Trainings-/opleidingscentrum.

Het landgoed beschikt over een NSW-status hetgeen diverse fiscale voordelen biedt (vrijstelling van 10,4% overdrachtsbelasting). De rijksmonumentenstatus biedt mogelijkheden voor subsidie en laagrentende financiering.

BROCHURES
In aanvulling op onze woonbrochure is er ook een zakelijke informatiebrochure ontwikkeld waarin mogelijkheden nader worden toegelicht.
U kunt beide brochures downloaden via onze website of contact opnemen met ons kantoor, dan sturen wij het u graag toe!

ENERGIELABEL
Voor monumentale objecten hoeft geen energielabel te worden afgegeven.

VOORWAARDE
Verkoper behoudt zich het recht van gunning voor.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters - Nunspeet
Wonen 1.503 m²
Inhoud 7.134 m³
Perceel 53.868 m²
Kamers 20
Slaapkamers 10

Kenmerken

Algemeen

vraagprijs
€ 3.890.000 kosten koper
Aangeboden sinds
8 februari 2024
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Soort woonhuis
Landgoed, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1669
Specifiek
Erfgoed, monument
Soort dak
Pannen, riet
Ligging
Beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen

Oppervlakten en inhoud

Wonen
1.503 m²
Overige inpandige ruimte
134 m²
Externe bergruimte
136 m²
Perceel
53.868 m²
Inhoud
7.134 m³

Indeling

Aantal kamers
20 kamers (10 slaapkamers)
Aantal badkamers
5 badkamers
Badkamervoorzieningen
Douche, dubbele wastafel, ligbad, toilet, wastafel, wastafelmeubel
Aantal woonlagen
5

Energie

Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Cv ketel
Warm water
Cv ketel

Kadastrale gegevens

Perceelnaam
Havelte H 4723
Oppervlakte
19185 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
HVT03-H-4723
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Havelte H 4825
Oppervlakte
34683 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
HVT03-H-4825
Omvang
Geheel perceel

Buitenruimte

Tuin
Tuin rondom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaand steen

Garage

Capaciteit
2 auto's

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken

Overige media

Linthorst Homanlaan 1
Havelte
Vraagprijs € 3.890.000 k.k.

Niet gevonden wat u zocht? Schrijf u in als zoeker