Burloseweg 44 Winterswijk Kotten

Vraagprijs € 2.000.000 k.k.

Omschrijving

In het romantische coulisselandschap van het buurtschap Kotten nabij Winterswijk is het idyllische NSW-landgoed ‘Oossink’ gelegen op een natuurterrein van ruim 5,5 hectare. Het landgoed bestaat uit een zeldzame ‘Scholtenboerderij’ met bijgebouwen die met veel zorg en liefde zijn gerestaureerd.

Niet voor niks staat de schilderachtige hoeve als Rijksmonument geregistreerd. De boerderij wordt al genoemd omstreeks 1235. Uniek ook, omdat de eigenaren een energielabel A hebben kunnen realiseren door historie met duurzaamheid, isolatie en luxe te combineren. De zonnepanelen liggen mooi verscholen achter buxushaagjes en de verwarming is middels een pelletgestookte CV installatie die in een bijgebouw is gerealiseerd. De boerderij is daarmee klaar voor de toekomst.

De plek is zo bijzonder, niet alleen vanwege de meren die aan de voorzijde van het huis zijn gelegen, maar ook vanwege de bosschages, meanderende beken, de lanenstructuur en de vrijheid rondom. Het landgoed is opengesteld voor het publiek maar er is door een geraffineerde aanleg van paden langs de beken van het landgoed bos gerealiseerd, zodat u hier geen hinder van ervaart. U heeft echter maximale fiscale voordelen zoals vrijstelling overdrachtsbelasting, en gunstige onroerend goed belasting, successie- en eventueel vrijstelling vennootschapsbelasting.

Omgeving
Oossink ligt in de buurtschap Kotten 6 km ten oosten van Winterswijk, vlak bij de grens met Duitsland. Vierbaans autowegen liggen op ca. 20 minuten rijden: In westelijke richting kan men binnen 1 ½ uur Utrecht binnenrijden, in oostelijke richting binnen 1 uur wereldsteden als Essen, of de stad Münster. Het vliegveld Düsseldorf ligt in meerdere opzichten zeer gunstig ten opzichte van Schiphol. Rondom Oossink wordt nu geen maïs meer verbouwd. Er is geen sprake van hinderlijke stankcirkels. Op 1 km afstand ligt de camping ‘De Italiaanse meren’, waarvan geen enkele hinder wordt ondervonden. Oossink ligt langs de Burloseweg, een lokale binnenweg van ca. 4 km, deels geasfalteerd, met uitsluitend lokaal verkeer en er is geen sprake van lawaaioverlast.

BOUWKENMERKEN
Bouwjaar: omstreeks 1235.
Bouwaard: opgetrokken in steensmuren.
Dakbedekking middels dakpannen.
Isolatie: volledige raamisolatie en dakisolatie.
Woonoppervlakte: ca. 350 m2.
De woning heeft een inhoud van circa 1.600 m3.
Energielabel: A

INDELING
Parterre
Zuidzijde, met de klok mee: ruime hal, woonkamer (met 2 voormalige bedsteden), slaapkamer, werkkamer, keuken, stookhok/meterkast, zeer luxe badkamer; noordzijde: zeer grote salon, ca 100 m2 met massief eiken vloer, via een serre toegang tot de hobbykas (die thans met aanbouw dient voor verwarming van het geheel middels pellet korrels) bergruimte, strijk/slaapkamer, gastentoilet met afgezonderd was/droog machines.
Trappenhuis met twee forse gedisselde eikenhouten trappen, met afgesloten zijwanden voerend naar de
Verdieping
Zuidzijde, woon/zitkamer met eenvoudige douche/toilet ruimte, kastruimte, twee kleine slaapkamers met prachtig uitzicht over het landgoed; noordzijde: zeer grote ruimte voor vrijetijdsbesteding, zoals filmzaal, bibliotheek, bureauwerk met computer, vergaderingen, maar ook in te richten als tweede appartement.

AANWENDING
Tussen 1983 en 1997 werd de noordkant van het gebouw, de vroegere deel met daarboven de hooizolder, aangewend voor kamerconcerten en kunst exposities. Maar de boerderij is ook geschikt voor ‘diners by candlelight’ voor kleine maar bijzondere groepen. Voor vertrouwelijke besprekingen op hoog niveau, vaak gecombineerd met wandelingen in de rustgevende omgeving, biedt Oossink uitstekende mogelijkheden. Voor specialisten in het oplossen van conflictsituaties eveneens. Meer algemeen: voor kantoor (of bedrijf) aan huis is het ideaal.
Oossink kent een rijke historie, en voor wie daarin is geïnteresseerd valt er veel te lezen in het boek ‘Oossink, achthonderd jaar Scholtengoed in de buurtschap Kotten bij Winterswijk’. Het is door de eeuwen heen vele malen gerestaureerd, laatstelijk prachtig omstreeks 1970 onder direct toezicht en met royale subsidie van de Rijksdienst Monumentenzorg.
Maar blijft, dat oude gebouwen zorg behoeven om te blijven voortbestaan. Alle provincies in Nederland kennen partieel gesubsidieerde instituten die op verzoek van de eigenaar rijksmonumenten eenmalig of periodiek minutieus inspecteren op de onderhoudsstatus, en daar zeer uitvoerig over rapporteren, met onderhoudsadvies. Beschikbaar is het van de Monumentenwacht Gelderland afkomstige inspectierapport dd. 13-06-2022 no. 2251, en de factuur van de aannemer die de daarin aanbevolen werkzaamheden heeft uitgevoerd.
Alle muren van het gebouw, zowel buiten als binnen, zijn in 1983 door inspuiting met een soort porselein voorzien van een bescherming tegen optrekkend vocht. Het gebouw is sindsdien vochtvrij. Aangezien het gebouw geen dakgoten heeft, wordt hemelwater via een rondom het gebouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw aangelegde drainage afgevoerd naar de sloot.

LICHT IN HUIS
De status als Rijksmonument belemmert de plaatsing van ramen in het kolossale dak. Wel kon worden ingestemd met de plaatsing van glazen dakpannen. Bovendien werd de goedkeuring verkregen voor het plaatsen van ramen in de voor- en achtergevel van het gebouw. Thans is de volledige verdieping geschikt gemaakt voor bewoning. Dat geldt ook voor het trappenhuis, en de voormalige deel.

ENERGIELABEL
Bij beschikking dd. 15 december 2023 registratienummer 789028992 werd aan Oossink een Energielabel A toegekend. Naast complete isolatie van het enorme dak werd dit resultaat mede behaald op grond van het volgende:
Gas
Aan het huis is op de plek waar vroeger een varkenshok stond, via een serre een hobbykas aangebracht, die 1 meter diep is ingegraven. Het gebruik als kas heeft deze ruimte al lang niet meer, maar thans is in die ruimte een professionele pellet ketel geplaatst, die het gebruik van gas voor de verwarming overbodig maakt. Voor de opslag van pelletkorrels en directe toevoer naar de ketel is aan de hobbykas een gebouwtje in stijl met de boerderij aangebracht, waarin enerzijds ca. 12 m3 korrels worden opgeslagen, en anderzijds ruimte is voor de opslag van tuinmaterialen en machines.

ELECTRICITEIT
Al in december 2017 werden in de tuin 54 zonnepanelen geplaatst met een capaciteit van 305 kwh per stuk, totaal dus 16.470 kwh. In september 2022 werden 18 panelen bijgeplaatst met een capaciteit van 380 kwh. totaal dus 6.840 kwh. Gezamenlijk dus 23.310 kwh. In de praktijk moet de productiviteit geschat worden op ca. 80 % dus ca 18.000 kwh. Dat lijkt ruim voldoende voor de huidige elektriciteitsbehoefte, en zelfs ook als een eigen laadpaal wordt aangesloten.
‘Geen fossiele brandstoffen meer zoals olie en gas maar zonlicht en hout, waardoor jaarlijks zeer lage energiekosten’.
De ramen in de woonkamer, de werkkamer, de deel en in het dak onder de glazen dakpannen zijn voorzien van isolatieglas.

ROND OM HET HUIS
Dubbele garage met berging
Voorheen had het huis alleen een toegang aan de noordzijde, via de Sikkinkweg, daar was ook een parkeermogelijkheid aangebracht. In 1983 is een tweede toegangsmogelijkheid gecreëerd aan de oostzijde via de Burloseweg. Daar is vlakbij de openbare weg een half open dubbele garage met afsluitbare bergruimte gebouwd. Er is hier ook een tweede parkeerterrein aangelegd.

Herinrichting siertuin
In 1996 werd aan Harry Esselink (in die tijd behorend tot de tien beste tuinarchitecten van Nederland) van Esselink Hoveniers in De Heurne gevraagd om een ontwerp van de tuin aan de oost- en de zuidzijde van het woonhuis. Dat heeft geleid tot een statig ontwerp van de entree en de tuin rondom het pad dat vanaf de Burloseweg in een rechte lijn leidt naar de voordeur van het woonhuis.
Daarnaast werd middels een strakke zichtlijn naar wat in de toen nog nakende toekomst in zuidelijke richting de toegang naar het natuur terrein zou worden een prieel ontworpen, geheel in stijl met de boerderij en van waaruit men zomers in westelijke richting een prachtig uitzicht heeft over de hele tuin. En ook over de daarbij nieuw aangelegde grote siervisvijver met waterlelies die direct aansluit op het prieel. Die visvijver weerspiegelt bovendien de gehele voorgevel van het woonhuis.

Beregening/gras maaien
De gehele tuin, ca 5000 m2 , wordt zomers elke nacht automatisch beregend met 20 sproeikoppen verdeeld over 5 groepen, zoals sportvelden. Het water voor de beregening wordt via een ondergrondse leiding gepompt uit de grote plas. Die pomp hangt onder de steiger die is aangebracht bij die plas.
Voorts wordt gedurende het groeiseizoen 24 uur per dag het gazon met de zwaarste automover van Husqvarna continue gemaaid.

HET LANDGOED
De oorspronkelijke ondergrond, erf en tuin van de voormalige boerderij (groot 0.67 ha) werd eind 2000 vergroot door aankoop van 4,9 ha landbouwgrond en daarna ingericht als nieuwe natuur en als zodanig gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. In overleg met de provincie werd gekozen voor een inrichting die wel wordt aangeduid met het ‘stap-steen-amfibie-model’. Het ‘hart’ van het terrein is een grote, ca. 4 meter diepe plas van ca. 0,6 ha. Daaromheen liggen 3 veel kleinere en minder diepe poelen. Het geheel wordt omzoomd met een strook schraal grasland (met veel wilde margrieten, orchideeën en zich ontwikkelende heide) en een boomgaard van 1000 m2, al met al ca. 2,4 ha. Dit geheel werd daarna rondom van gemengd bos (groot ca. 2.6 ha) voorzien. In dit bos werden de oude beken, die ooit naar en langs de openbare weg waren verplaatst, weer in hun oude eer hersteld, nu meanderend door het nieuw aangelegde bos, en daarnaast voorzien van wandelpaden. Aldus kreeg het landgoed een intimiteit van ongekende schoonheid, een paradijs voor vogels (zoals nestelende ijsvogels, en ooievaars die op de ooievaarspaal bij de grote plas overnachten), wild (reeën bijvoorbeeld), en grote graskarpers. En natuurlijk voor de eigenaar van het aanliggende woonhuis, die in alle rust daar van uit een prachtig zicht heeft op het landgoed. Velen beschouwen het aldus ingerichte landgoed als uniek en zeer waardevol.
Iedereen die voor het eerst Oossink bezoekt begint met: Wat woont u hier mooi! In 2008 werd het landgoed gezamenlijk getaxeerd door een rijkstaxateur en een taxateur uit Winterswijk, zij bepaalde dat de ene helft van de waarde van het geheel moest worden toegekend aan het landgoed en de andere helft aan de opstallen.

ONDERHOUD VAN HET LANDGOED
Jaarlijks wordt dankzij bemiddeling van de Bosgroep Midden Nederland een beheersubsidie van het Rijk ontvangen ter grootte van ca € 700,-. Dit bedrag is na aftrek van de jaarlijkse contributie voor de Bosgroep precies voldoende voor het eenmaal per jaar laten maaien van het schraal grasland. Dat maaien is noodzakelijk ter voorkoming van spontane bosgroei op dat land.
De instandhouding van het bos vraagt geen onderhoud van betekenis. Dat geldt ook voor alle waterpartijen.

GRENSGEBIED
Het directe grensgebied zuidoostelijk van Oossink is na herverkaveling in 2014 eigendom geworden van de provincie Gelderland, met de verplichting de bestemming landbouwgrond te wijzigen in nieuwe natuur. De aanleg van die nieuwe natuur is inmiddels grotendeels door de provincie gerealiseerd. Dit gebied grenst aan het landgoed Oossink, dat zelf als opengesteld landgoed onder de Natuurschoonwet 1928 gerangschikt is. De provincie is verplicht de door haar ontwikkelde nieuwe natuur t.z.t. openbaar te verkopen, ook en bij voorkeur aan particulieren.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters - Oosterbeek
Wonen 349 m²
Inhoud 1.598 m³
Perceel 55.240 m²
Kamers 7
Slaapkamers 3
Energielabel A

Kenmerken

Algemeen

vraagprijs
€ 2.000.000 kosten koper
Aangeboden sinds
29 maart 2024
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Soort woonhuis
Landhuis, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1235
Soort dak
Pannen
Ligging
Buiten bebouwde kom, landelijk gelegen

Oppervlakten en inhoud

Wonen
349 m²
Overige inpandige ruimte
26 m²
Externe bergruimte
46 m²
Perceel
55.240 m²
Inhoud
1.598 m³

Indeling

Aantal kamers
7 kamers (3 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers
Badkamervoorzieningen
Douche, dubbele wastafel, ligbad, sauna, toilet, urinoir, wastafel, wastafelmeubel
Aantal woonlagen
2

Energie

Energielabel
A
Isolatie
Dakisolatie, voorzetramen

Kadastrale gegevens

Perceelnaam
Winterswijk D 7692
Oppervlakte
1880 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
WTW00-D-7692
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winterswijk D 8145
Oppervlakte
6100 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
WTW00-D-8145
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winterswijk D 8146
Oppervlakte
38080 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
WTW00-D-8146
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winterswijk D 9772
Oppervlakte
660 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
WTW00-D-9772
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winterswijk D 9774
Oppervlakte
8520 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel
WTW00-D-9774
Omvang
Geheel perceel

Buitenruimte

Tuin
Tuin rondom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaand hout

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken

Overige media

Burloseweg 44
Winterswijk Kotten
Vraagprijs € 2.000.000 k.k.

Niet gevonden wat u zocht? Schrijf u in als zoeker