Extra dun isolerend glas voor monumenten

Cultureel erfgoed dient behouden te blijven voor toekomstige generaties. Het verbouwen of renoveren ervan vraagt om liefde voor het monument en aandacht voor de materialen. Het juiste glas verbindt daarin de oorsprong van het gebouw met de wensen voor toekomst.

Monuglas® is monumentenglas in verschillende soorten en maten die de klassieke uitstraling van het monument in stand houdt. Bovendien zorgt dit dunste dubbel glas voor meer comfort en een flinke besparing op energie- en onderhoudskosten.

We zijn in Nederland trots op ons monumentaal erfgoed. Maar menig industrieel erfgoed, kazerne of klooster van weleer is toe aan een nieuwe woon- of werkbestemming. Het upgraden van het comfort betekent vrijwel altijd het vervangen van de ramen voor exemplaren met een verbeterde isolatiewaarde.

Ramen zijn gemiddeld goed voor pakweg dertig procent van het energieverlies. Maar bij het vervangen van zo’n historisch stuk glas komt heel wat kijken. Zo is de maatvoering van de originele sponningen afgestemd op rond de 4 mm dun glas; hedendaags dubbel glas van 25 mm laat zich dus niet zomaar plaatsen. Daarnaast is het kozijn zelf ook niet berekend op het hogere gewicht van de hedendaagse standaard vervanger. Maar er is meer; er gelden ook eisen op het gebied van onder meer geluidswering, zonwering, UV-bescherming, en letsel-, inbraak- en brandveiligheid. En dan zijn er nog de monumentencommissies die de authenticiteit bewaken. Kortom, monumentale beglazing vraagt om een echte specialist die naast technische kennis ook een grote historisch bewustzijn heeft. Én liefde voor het monument.