Dit bedrijfsobject is verkocht

Stoutenburgerlaan 5 Stoutenburg

Vraagprijs € 1.750.000 k.k.

Verkocht

Omschrijving

KASTEEL STOUTENBURG

De vraagprijs van € 1.750.000,- k.k. is indicatief en is een combinatie van de biedprijs vanaf € 900.000,- k.k. voor de opstallen en de gekapitaliseerde canon voor het gebruik van de grond ad. een biedprijs vanaf € 30.000,- per jaar.
De canon, die fiscaal aftrekbaar is, doch niet afkoopbaar, wordt jaarlijks geïndexeerd volgens het CPI.

In het buitengebied van Stoutenburg, op korte afstand van Hoevelaken, Leusden en Amersfoort en met een snelle ontsluiting op de A1 en A28 en slechts enkele minuten van Station Hoevelaken, is kasteel Stoutenburg gelegen; een absolute buitenkans om een historisch object te bemachtigen op een fantastische plek. Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet, wat fiscale voordelen biedt. Het object biedt diverse mogelijkheden voor herontwikkeling.

Het kasteel is ruim en licht en is gedeeld met een kelder, de begane grond en drie verdiepingen. Er zijn maar liefst 54 kamers, één keuken en twee ruimtes met voorzieningen t.b.v. een keuken en diverse sanitaire ruimten aanwezig. De tuin is uitgestrekt met gazons, moes- en kruidentuinen, bijgebouwen, een kas en een groot bos dat het kasteel omarmt. Door de hoge plafonds en de grote ramen is het een fijne residentie, waar iedereen zich wel bevindt, met name door de rust, de fluitende vogels en het beschermende bos. Een zeldzaam vredige locatie!

KENMERKEN
BOUWJAAR ca. 1880
BOUWWIJZE Traditioneel gebouwd, grotendeels schilddak met pannen
ISOLATIE Gedeeltelijk dubbele beglazing
WOONOPPERVLAKTE ca. 1.706 m²
OVERIGE INPANDIGE RUIMTE ca. 521 m²
INHOUD ca. 9345 m³
PERCEELOPPERVLAKTE ca. 6.000 m². Het perceel dient nog kadastraal te worden ingemeten, in overleg is
meer of minder grond bespreekbaar.

INDELING
BEGANE GROND
De begane grond wemelt van verwijzingen naar het verleden. Historische details zijn overal zichtbaar. In de centrale hal wordt u meteen in het verleden ondergedompeld. Hier ligt een originele marmeren vloer, ziet u fraai houtwerk en een marmeren ionische pilaar. Het plafond en de deuren naar de zalen zijn mooi bewerkt, evenals de trapopgang. De bordestrap, met halverwege in de toren een ronde erker met drie ramen waarvan één met glas in lood, leidt naar de eerste verdieping.

In de hal aan de voorzijde vindt u een separaat toilet met marmeren vloer. Hier bevindt zich ook een bergruimte met de lift en de meterkast.

GROTE WOONKAMER
Dit is een prachtige grote, lichte woonkamer met hoge ramen en hoge plafonds, deels voorzien van sfeervolle balken. De erker, de schouw met het wapen van Stoutenburg, de houtkachel en het fraai gelegde parket in stermotief zijn kenmerkende details.

KAPELZAAL
Deze zeer royale zaal heeft prachtige glas in lood ramen, waardoor het licht zacht naar binnen stroomt. De zaal heeft voorzieningen t.b.v. een keuken, 3 boog nissen en openslaande deuren naar buiten. Er is een houten vloer aanwezig en het plafond is deels voorzien van balken. Langs beide wanden staat een rij originele kerkstoelen.

GROTE EETZAAL
Via dubbele houten deuren komt u vanuit de gang in de langgerekte eetzaal, die baadt in het licht door de grote openslaande ramen.

TUINZAAL
De tuinkamer geeft uitzicht op de borders en de bomen in de tuin en op het terras aan de zijkant van het kasteel. Deze ruimte heeft grote ramen, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. Aan de achterzijde bevinden zich twee kleinere kamers die via de tuinzaal toegankelijk zijn.

TWEEDE EETZAAL
Een knussere eetzaal heeft tevens glas in lood ramen en twee lichtkoepels. De eetzaal staat in directe verbinding met de tweede keuken aan de achterzijde van het kasteel.

CENTRALE KEUKEN EN SPOELKEUKEN
De centrale keuken is goed geoutilleerd met diverse apparatuur. De ruimte is voorzien van een zwart/witte tegelvloer. De aangrenzende keuken is de spoelkeuken met een deur die naar de tuin leidt.

RUIMTE MET MOGELIJKHEID VOOR EEN TWEEDE KEUKEN
De ruimte heeft alle voorzieningen ten behoeve van een keuken. Er zijn lichtkoepels en een grote deur naar de tuin aanwezig.

TOILETGROEP
Aan het einde van de gang bevindt zich een toiletgroep met 4 toiletten en 2 wastafels.

RECREATIEKAMER
Een aangenaam vertrek aan de voorzijde van het kasteel, met hoge ramen, ingebouwde kasten en openslaande deuren naar de tuin. Hier is een kleine nis van de toren met aan drie zijden ramen, die de kamer extra karakter geeft.

EERSTE VERDIEPING
Deze verdieping is ingedeeld met 17 kamers, grotendeels voorzien van een wastafel. Er zijn twee doucheruimten aanwezig, twee toiletten, een wastafelruimte en een wasmachineruimte met een toilet, bergkast en wastafel. In de bergruimte vindt u de liftinstallatie en vaste kasten voor de nodige bergruimte.

TWEEDE VERDIEPING
Op deze verdieping zijn 29 kamers aanwezig, grotendeels voorzien van een wastafel. Twee van de kamers hebben toegang tot een balkon.
Op de overloop bevinden zich 4 toiletten, 2 douches, een badkamer met douchehoek en een wasmachineruimte. Er is een lichtstraat aanwezig die voor de nodige lichtinval zorgt. Een gang aan de voorzijde is uitgerust met een aantal vaste kasten en een wastafel. Vanaf de overloop is tevens de lift, een bergruimte en de trapopgang naar zolder toegankelijk.
Er zijn drie trappenhuizen aanwezig, zowel aan de voor-, zij- als achterzijde van het kasteel.

DERDE VERDIEPING
Deze verdieping is middels een vaste trap te bereiken en is ingedeeld als zolderruimte met de opstelplaats van een aantal technische installaties. Er is tevens een lichtstraat aanwezig en een luik naar het dak wat middels een ladder toegankelijk is.

TUIN
Rondom het kasteel ligt een siertuin met diverse bloemen en een kruidentuin. Aan de voorkant en zijkant zijn uitgestrekte gazons. Het kasteel wordt omringd door een bostuin met onder andere grote rode eiken. Een groot, deels overdekt, terras aan de rechterzijde van het kasteel is een gewilde plek om heerlijk buiten te dineren en van de zon te genieten.
In de bloemrijke moestuin met haar waaiervormige paden en in het midden een bloemenmandala, groeien groenten, vruchten, noten en bloemen. Een grote hoek van de moestuin is ingericht als kruidentuin met een droogkast waarin kruiden kunnen worden gedroogd. Achter de schuur bevindt zich een bron met kwelwater. Samen met het opgevangen regenwater zorgt deze voor de watervoorziening van de tuin. Aangrenzend aan de moestuin ligt een paddenpoel en daar vlakbij insectenhotels en bijenkasten. Een houtwal omzoomt moestuin, weiden en sloten en deze gaat over in een beukenbos met bomen die meer dan een eeuw oud zijn. Er zijn hier verschillende wandelpaden om heerlijk te recreëren.

BIJZONDERHEDEN
- Het kasteel is voorzien van brandmelders, een bliksemafleider en een lift. Op het platte dak zijn 20 zonnepanelen aanwezig.
- Het object betreft een beeldbepalend monument. Er is een inspectierapport van Monumentenwacht Utrecht aanwezig.
- Het object wordt door Stichting Het Utrechts Landschap in erfpacht uitgegeven voor een periode van 30 jaar, jaarlijks te indexeren conform de consumentenprijsindex (CPI).
- Er is geen verkoopvragenlijst beschikbaar.
- Verkoper attendeert uitdrukkelijk op het feit dat hij het verkochte niet zelf Feitelijk heeft gebruikt en dat hij derhalve koper niet kan informeren over eigenschappen van/gebreken aan het verkochte waarvan hij op de hoogte zou zijn geweest als hij het verkochte zelf feitelijk had gebruikt. Dergelijke eigenschappen c.q. gebreken zullen voor risico en rekening van koper komen.
- Vigerend is het bestemmingsplan Buitengebied 2009 van de gemeente Leusden. Het hoofdhuis heeft de bestemming 'wonen meergezinswoningen'. Het perceel ligt in een gebied dat is aangeduid als gebied met archeologische verwachtingswaarde. De bebouwing is aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol, ook al zijn de objecten zelf Niet aangewezen als monument. De gronden rondom de bebouwing betreffen bos- en natuurgebied. Op het perceel is de dubbelbestemming landgoed van toepassing.
- Door de rankschikking onder de Natuurschoonwet zijn er fiscale voordelen verbonden aan het landgoed, zoals bijvoorbeeld vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, vrijstelling voor de onroerende zaakbelasting voor de ongebouwde delen van het landgoed en (gedeeltelijke) vrijstelling van erf- en schenkbelasting.
- Het is een belangrijke voorwaarde dat de toekomstige eigenaar zowel bij voortzetting van het huidige gebruik als bij alternatief gebruik met respect voor het landgoed, de natuur en het erfgoed handelt.

BIJGEBOUWEN
Aan de rechterzijde van het kasteel bevindt zich een aangebouwde stenen berging voorzien van elektra, met een werkplaats en een technische ruimte. Hier bevindt zich de opstelplaats voor 4 Remeha Quinta CV-ketels. Aan deze berging grenst een houten schuur. Aan de achterzijde van het kasteel staat een gepotdekselde houten schuur voorzien van elektra.

VERKOOPPROCEDURE
Gezien de exclusiviteit van dit object geschiedt de verkoop middels een inschrijfprocedure. Een toelichting over deze procedure, alsmede aanvullende informatie over het object, is beschikbaar via ons kantoor. Geïnteresseerden worden in de gelegenheid gesteld een indicatief bod te doen tot uiterlijk 15 januari 2018, bestaande uit een financiële bieding en een onderbouwing voor de bestemming en het gebruik. Hierna vindt eventueel een gesprek met verkoper plaats, waarna geïnteresseerden de mogelijkheid hebben om een finaal bod te doen.

Bieden vanaf € 900.000,- voor de opstallen en bieden vanaf € 30.000,- per jaar voor de canon.
Lees de volledige omschrijving

Overdracht

Status
Verkocht
Conditie Service kosten
per vierkante meter per jaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort object
Overige
Type
Bedrijfs-/kantoorruimte
Bouwtype
Bestaande bouw
Mogelijke functie(s)
Bedrijfsruimte, Horeca, Kantoorruimte, Leisure, Maatschappelijkvastgoed, Overige

Oppervlakten en inhoud

Opp kantoorruimte
15 m²
In units vanaf
1 m²
Opp bedrijfshal
1.706 m²
In units vanaf
1.706 m²
Opp horeca
15 m²
Perceel
6.000 m²

Indeling

Aantal verdiepingen
3
Voorzieningen
Liften, Te openen ramen, Toilet

Kadastrale gegevens

Gemeente
Stoutenburg
Sectie
B
Perceel
1355
Oppervlakte
6000 m²
Eigendomssituatie
Erfpacht en opstal
Bekijk alle kenmerken

Kaart Stoutenburgerlaan 5 Stoutenburg