De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het is de eerste prijsstijging in ruim drie jaar.

Bekijk video

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. De prijs van de gemiddeld verkochte woning is in het eerste kwartaal gestegen naar 209.000 euro. De laatste keer dat de huizenprijzen toenamen was in het derde kwartaal van 2010.

In het vierde kwartaal van 2013 daalde de waarde van woningen nog met 0,8 procent. Ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar zijn de huizenprijzen afgelopen kwartaal 0,3 procent gestegen. "Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen", relativeert voorzitter Ger Hukker. Vooral de prijs van appartementen (2,9 procent) en hoekwoningen (2,2 procent) is toegenomen. Tussenwoningen zijn 0,5 procent in waarde gestegen, twee-onder-een-kapwoningen stijgen noch dalen in prijs. De waarde van vrijstaande woningen is het eerste kwartaal met 1 procent gedaald.