Wildplukker Edwin Florès: “Plukken maar!”

Wildplukker Edwin Florès is expert op het gebied van de Nederlandse en pan-Europese eetbare natuur. Paddenstoelen, noten, bessen en kruiden: hij haalt ze gewoon uit het bos, het park óf zijn eigen tuinderij in het Gelderse Ressen. “Mensen hebben geen flauw idee hoeveel voedsel er in de natuur te vinden is.”

Edwin Florès is bezig met een nieuw pad bij zijn moestuin in het kerkdorp Ressen. “Eerst bestond deze weg uit bouwpuin, maar die werd zo rommelig en drassig. Het moet hier wel netjes zijn.” Zijn tuinderij beslaat 1,5 hectare grond en beschikt naast twee grote schuren over een aantal tunnelkassen, een boomgaard, een kippenren, een schapenweide en bijenkasten. Een klein paradijs, waar Florès onder meer bijzondere eetbare planten, bloemen, kruiden en groenten kweekt voor restaurants in het topsegment. Zo levert hij bijvoorbeeld ingrediënten aan de chef-koks Joris Bijdendijk en Ron Blaauw. Met de laatstgenoemde schreef Florès Het Wildplukkookboek. En met chef-kok Jonnie Boer maakte hij de boeken Het Grote Wildplukboek en Eetbare Paddenstoelen – Het beste van bos en veld.

“Ik ben een pragmatisch ingesteld mens,” zegt Florès. “Jaren terug had ik een goede baan, met dito inkomen. Maar het was niet fulfilling. Ik dacht: wat vind ik nou echt leuk om te doen? Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, in de omgeving van de Oude IJsselstreek, en als klein jongetje deed ik niets liever dan vissen, een beetje graven in de grond en boertje spelen op de boerderij. Ik wist dat ik het daar moest zoeken. Samen met een compagnon besloot ik ‘het bos dichter bij de mensen te brengen’. Dat deden we door groeipakketten voor paddenstoelen te verkopen, zodat mensen thuis paddenstoelen konden kweken. Die pakketten gingen zo verschrikkelijk goed dat ik dacht: dit is een markt, dit willen mensen! Het is de aanloop geweest naar mijn eigen bedrijf Casa Foresta, dat nu inmiddels alweer 10 jaar bestaat.”

Wilt u het complete interview lezen met Edwin Florès? Vraag dan gratis ons nieuwe magazine hier aan.