VAN DE DRUKTE NAAR DE RUST: MARK & ANNA

Mark van der Burgt (39) en Anna Aukes (38) kochten een vrijstaande villa (bouwjaar 1955) in Garderen, op de westflank van de Veluwe. En daarmee wisselen ze hun dubbele bovenwoning (met dakterras!) in Amsterdam-Zuid in voor een oase van rust midden in het groen. De verhuizing staat gepland voor medio januari 2021.

Mark: “In Amsterdam-Zuid wonen we heerlijk. We hebben een dubbele bovenwoning met dakterras op een steenworp afstand van het Vondel- en Rembrandtpark. Voor Amsterdamse begrippen zijn we van alle gemakken voorzien. Maar als we met onze dochters Yente (2) en Valérie (0) bij vrienden op bezoek zijn die een fijne tuin hebben, zien wij dat Yente helemaal opleeft. Op ons dakterras durven wij haar niet alleen te laten en als wij meer beweging willen, moeten we altijd naar het park.”

Anna: “En daar is het vaak zo druk.”

Mark: “Kortom, we hebben gewoon behoefte aan meer ruimte om ons heen.”

Anna: “Eerlijk gezegd hebben wij altijd al geweten dat wij de stad ooit zouden verlaten. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Friesland en Mark in een dorpje onder Nijmegen, we zijn veel ruimte gewend. Maar het afgelopen jaar is dat proces door de lockdown en alle maatregelen rondom het coronavirus versneld. Op Mark zijn werk is thuiswerken de norm geworden en ook in mijn baan zal dat makkelijker worden. En dan is het besluit snel gemaakt. Of je nu vier of vijf keer per week op en neer moet naar Amsterdam of één of twee keer. Dat scheelt een hoop.

Mark: “We wisten wel meteen dat het niet Abcoude of zoiets dergelijks zou worden. Niet dichtbij een stad dus. Het was óf in de stad wonen óf echt buitenaf. Iets daartussenin voelt toch als vlees noch vis.”
Anna: “Ik had nog wel in ’t Gooi willen wonen, maar Mark had dat minder. En toen dacht ik: als we dan echt ruimtelijker willen gaan wonen, dan moet het ook echt ruim zijn. Nu hebben we een perceel van bijna 8000 m2, met een grote tuin en een weiland dat grenst aan het bos.”

Mark: “En het is nog paradijselijker dan we hadden durven dromen. Aan de straatkant is het huis nogal gesloten, maar aan de achterkant heeft het eigenlijk één grote glazen pui, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op de tuin. Hier vind je oude fruitbomen die al helemaal mooi tot wasdom zijn gekomen, gevarieerde beplanting en fijne zitplekken. In het aangrenzende weiland willen wij in de toekomst een grote moestuin gaan aanleggen.”

Anna: “Het zal best raar zijn om straks Amsterdam te verlaten en misschien denken we dan wel even: waarom gaan we ook alweer de stad uit, naar iets volkomen onbekends? Maar eigenlijk zijn we daar niet zo bang voor.”

Mark: “We hebben er alle vertrouwen in dat we de juiste keuze hebben gemaakt.”

Dit artikel staat in Het Drieklomp Magazine, editie herfst & najaar 2020. Vraag het magazine hier gratis aan.