Van de drukte naar de rust: Jan Pieter & Irma.

Jan-Pieter (47) en Irma (46) Foppen verhuisden in mei van een karakteristieke jaren ’30 woning in het centrum van Zeist naar een vrijstaand huis in de bossen van Epe (Gld). Met 5,5 hectare grond hebben ze daar niet alleen een droomlocatie voor het atelier en de galerie van Jan-Pieter gevonden, maar ook een heerlijke plek voor hun 4 kinderen om op te groeien.

Irma: “We wisten al langer dat we ooit naar de natuur zouden trekken. Alleen woonden we heel fijn in het centrum van Zeist. Daar hadden we een huis uit de jaren ’30, in de stijl van de Amsterdamse school, dat we door de jaren heen prachtig hadden opgeknapt.”

Jan-Pieter: “Inderdaad een heerlijk huis, maar wel volledig omgeven door steen.”

Irma: “We keken uit op een parkeergarage.”

Jan-Pieter: “Geen groen om ons heen dus. En daarbij speelde dat ik in mijn atelier en galerie in Wijk bij Duurstede uit mijn jasje groeide en werken in ons huis in Zeist geen optie was. Daar hadden we niet genoeg ruimte meer voor.”

Irma: “Je vond het ook niet meer fijn om de hele dag alleen in je atelier te zijn. Schilderen aan huis leek je gewoon aangenamer.

Jan-Pieter: “We hebben een tijdje gezocht naar de ideale plek, maar toen we deze locatie zagen, wisten we meteen dat we hier onze droom konden realiseren.”

Irma: “Hier kunnen de kinderen eindeloos buiten spelen en kunnen we een belevingsplek creëren voor de klanten van Jan-Pieter.”

Jan-Pieter: “Het is het doel om er een soort Monet-plek van te maken. Ken je dat huis van Monet in Giverny? Het moet niet alleen een plek worden waar mensen naar mijn schilderijen kunnen komen kijken, het moet een setting worden waar ze geprikkeld worden door het huis, het atelier, de galerie en de omgeving. En deze prachtige, dromerige locatie leent zich hier uitstekend voor. De natuur, het licht, het is hier zo mooi.”

Irma: “Het is heerlijk om in de natuur te zijn. Desalniettemin zijn de eerste maanden hier in het bos, en dan ben ik heel eerlijk, me best zwaar gevallen. Ik ben geboren en getogen in Zeist en ik miste mijn sociale leven daar ontzettend. Maar goed, kijk om je heen… deze omgeving is zó betoverend! Ik voel me rijk gezegend dat ik hier mag wonen. Dat maakt heel veel goed.”

Jan-Pieter: “De kinderen spelen hier veel meer buiten. Onze oudste dochter heeft vandaag, een dag voor haar verjaardag, een Shetland pony gekregen. Daar hebben we nu genoeg ruimte voor.”
Irma: “Het is fijn om te zien dat ze iPads en andere apparaten nu vaker links laten liggen en eropuit trekken in het bos.”
Jan-Pieter: “Het is een ander leven.”
Irma: “Klopt. Het is een heel mooi project, een kans om op meerdere fronten iets moois te realiseren. Daar houden wij van.”
Jan-Pieter: “Je kunt je hele leven van alles verlangen, maar nooit doen. Ik wil op mijn zeventigste geen spijt hebben en denken: had ik toen toch maar die stap gezet.”

Op de foto: Jan-Pieter en Irma Foppen met hun kinderen Floryan (13),
Madylène (13), Ve (10) en Jaylano (5) en pony Melody.

Dit artikel staat in Het Drieklomp Magazine, editie herfst & najaar 2020. Vraag het magazine hier gratis aan.