Duitse bank jaagt woningmarkt Nederland aan

DEVENTER - Gerenommeerde Duitse banken betreden met een budget van ruim 200 miljard vanaf vandaag de Nederlandse hypothekenmarkt. Op deze manier moet de woningmarkt in Nederland enigszins worden vlotgetrokken.

De rente ligt zo'n twee procent lager dan het aanbod van de Nederlandse banken. Hypotheekrentes van 2,8 procent voor tien jaar vast zijn eerder regel dan uitzondering. ,,Hierdoor kan de Nederlandse consument meer lenen, krijgt hij langdurig zekerheid en betaalt zo'n tweehonderd euro per maand minder", zegt Rob Jansen van financieel advieskantoor Adfinis in Deventer. Adfinis is een van de tien Nederlandse financieel adviseurs die met het Duitse consortium zaken doet. De rente is gewoon in Nederland aftrekbaar.

Door in zee te gaan met het Duitse consortium verwacht Adfinis de woningmarkt weer in beweging te krijgen. De hypotheeknemer moet er wel een ritje naar Duitsland voor over hebben om de handtekening te zetten. ,,Maar dan bespaar je maandelijks veel geld", aldus Jansen. "We hebben er ongeveer anderhalf jaar aan gewerkt om dit in gang te zetten. Het is de bedoeling dat wij hiermee het oosten van Nederland gaan bedienen."