Verkocht

Zuiderzeestraatweg West 67 8085AB DOORNSPIJK

Omschrijving

WAARDEVAST INVESTEREN MET AANTREKKELIJKE FISCALE TEGEMOETKOMINGEN:
ERFPACHT BESPREEKBAAR, VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN.

Resideren op landgoed Klarenbeek, een indrukwekkende, niet afgelegen, gerestaureerde buitenplaats aan de rand van Doornspijk (gemeente Elburg) omgeven door een parkachtige en weelderige natuur. De voorzijde is gesitueerd in de bewoonde wereld, aan de achterzijde bevindt men zich compleet in zijn eigen wereld met absolute privacy!

Wonen op een eeuwenoude buitenplaats, vertoeven in de prachtige stijlkamers van een landhuis dat wordt geroemd om zijn bijzondere (interieur-) architectuur en genieten van adembenemende flora en fauna. Dat is resideren op Landgoed Klarenbeek! Als mogelijke nieuwe eigenaar beschikt u niet alleen over een perfect gerestaureerd landhuis, maar ook over een fraai koetshuis, een park aangelegd in Engelse landschapsstijl, bos, weilanden en diverse waterpartijen. Optioneel is bij de verkoop inbegrepen een volledig geoutilleerde naastgelegen stoeterij met paddocks, bijgebouwen, 43 paardenstallen en ca. 3 hectare weiland. Kortom: een unieke kans voor mensen die bijzondere architectuur en natuur weten te waarderen en/of mensen die zich intensief met de paardensport bezighouden!

Landgoed Klarenbeek beschikt in totaal over circa 21 hectare eigen grond. Hiervan is 3 hectare strikt privé, het overige deel is natuurgebied en via verschillende idyllische “verplichte” wandelpaden toegankelijk voor publiek. De langgerekte private parktuin kent bijzondere elementen zoals serpentinevijvers, een boomgaard, een ommuurde moes kruidentuin, een uitkijkheuvel en een binnenkamer.
Het aan de rechterzijde gelegen koetshuis is getransformeerd tot een fraaie, zeer sfeervolle woning met een vloeroppervlakte van ca. 140 m². Tevens beschikt het landgoed over een prachtige in stijl gebouwde dubbele carport.

FISCALE VOORDELEN

Landgoed Klarenbeek is een NSW-landgoed, wat inhoudt dat het is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. Dit kan meerdere (fiscale) voordelen met zich meebrengen, zoals onder meer de vrijstelling van overdrachtsbelasting, erfbelasting, voordelen OZB/ WOZ (meer informatie via de makelaar).

HISTORIE

Landgoed Klarenbeek kent een zeer rijke historie. Het is waarschijnlijk gesticht in de 18e eeuw en in de 19e eeuw, zo rond 1820, is men begonnen met de aanleg van de parktuin. Hoewel de architect van de tuin niet bekend is, zou het volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een ontwerp kunnen zijn van de befaamde landschapsarchitect J.D. Zocher. Elementen van het park, zoals de uitkijkheuvel, doen denken aan zijn werk.
Het koetshuis stamt uit 1841. Een jaar later, in 1842, werd in opdracht van H.F. van Meurs het landhuis gebouwd. Toen nog een rechthoekig gepleisterd huis met verdieping, omlopend schilddak en smeedijzeren klokkenstoeltje.
In 1919 liet een volgende eigenaar, A. Volker, het aangezicht en het interieur van het huis aanzienlijk wijzigen. Hij nam de architect A.H. Wegerif in de hand en liet aan het corps de logis – het centrale deel van het huis – links en rechts een vleugel aanbouwen. Ook werd in dat jaar de entree verplaatst van de noord- naar de zuidzijde van het huis en kreeg het een bordes, bestaande uit een lage bakstenen muur afgedekt met natuurstenen platen. Op de muur staan vier natuurstenen siervazen naar een ontwerp van tuinarchitect D.F. Tersteeg.
Huize Klarenbeek heeft een bijzonder exterieur, maar zeker zo bijzonder – en volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed misschien nog wel meer – is het interieur van het huis. Architect A.H. Wegerif was ook hiervoor verantwoordelijk en hij heeft met zijn keuze voor materialen, motieven en kunst van het landhuis een uniek object weten te maken. Zo beschikken de diverse stijlkamers op de begane grond over prachtige parketvloeren, zandstenen elementen, bijzondere plafonds, houten lambriseringen en houtsnijwerk met historische figuren. Ook de kamers op de verdieping, voorzien van stucplafonds met vroeg 20ste eeuwse motieven, zijn oogstrelend te noemen. De glas-in-lood ramen van atelier Meischke, ook in 1919 aangebracht, maken het geheel helemaal af.

HERSTELWERKZAAMHEDEN

Een eeuwenoud landhuis ontkomt niet aan de tand des tijds. In 2008 hebben er aanzienlijke herstelwerkzaamheden en uitbreidingen aan het landhuis plaatsgevonden. Zo zijn in 2008 de parketvloeren en de plafonds gerestaureerd, is er een nieuwe meterkast met 40 groepen aangelegd en zijn in alle 15 kamers data aansluitingen gerealiseerd. Verder zijn alle dakgoten en regenpijpen vervangen, en is het hoge platte dak vernieuwd. En zijn de vier hoekschoorstenen behandeld met brandwerend speksteen en is de toegangsbrug tot het landgoed gerestaureerd. In 2017 is de gehele buitenzijde zeer vakkundig geschilderd en waar nodig is het houtwerk vernieuwd, inclusief de beeldbepalende luiken (een uitgebreide fotoreportage met beschrijving is beschikbaar via de makelaar).

HET INTERIEUR

Huize Klarenbeek beschikt in totaal over achttien kamers waarvan 11 slaapkamers. Vijf van deze slaapkamers zijn gelegen op de 2e verdieping ten behoeve van het voormalige personeel. Ondanks de forse afmetingen beschikt het pand over een “huiselijke” sfeer. Het heeft een imposante hal met open haard die toegang biedt tot de bibliotheek en de zitkamer. Heel bijzonder in deze zitkamer zijn de sculpturen van historisch belangrijke personen, zoals Socrates, Beethoven en Napoleon. Verder bevindt zich op de begane grond een sfeervolle dichte keuken, met aansluitend een ‘koude keuken’, een provisiekamer en een bijkeuken. Daarnaast heeft de parterre een riante eetkamer en een herenkamer met een prachtige marmeren neoclassicistische schouw.
Via het trappenhuis met kleurrijke, gedetailleerde glas-in-lood ramen bereikt u de eerste verdieping. Deze heeft zes stijl(slaap)kamers voorzien van stucplafonds met oogstrelende motieven, een recreatieruimte en twee badkamers, waarvan één met ligbad.
Op de tweede verdieping bevinden zich de vijf oorspronkelijke personeelskamers en een badkamer. Vanuit de grote, open zolderruimte is het platte dak bereikbaar door middel van een vaste trap.
Verder heeft het landhuis twee kelders: een stookkelder en een gewelfde kelder op stahoogte. Voorts beschikt het pand over 4 open haarden.

RIJKSMONUMENT

In 2005 is het totale complex – met het landhuis, het voormalig koetshuis, de tuin en de grafkelder – erkend als rijksmonument. Ook afzonderlijke delen, zoals de betonnen pijlers van het inrijhek aan de oostzijde met daarop de naam van het landgoed en de bakstenen boogbrug, eveneens aan de oostzijde, zijn aangewezen als monument.
Landgoed Klarenbeek wordt als representatief gezien van een buitenplaats met bijbehorend park in de Engelse landschapsstijl.

OMGEVING

Wandelen kunt u natuurlijk in uw eigen privépark, maar zeker zo mooi is het tot het landgoed behorende natuurgebied waar u de seizoenen kunt zien verstrijken en onder andere reeën, hazen, eekhoorns, uilen en buizerds kunt spotten. Ook de moestuin, boomgaard en de op het landgoed aanwezige stoeterij zorgen voor het echte ‘buitenleven-gevoel’. Wilt u de buitenplaats zo nu en dan toch verlaten? Landgoed Klarenbeek ligt dichtbij diverse ontsluitingswegen – de snelweg A28 is slechts enkele kilometers van het landgoed verwijderd. Hierdoor zijn Zwolle, Amersfoort, maar ook Amsterdam en Utrecht snel te bereiken. Op een steenworp afstand liggen de fantastische natuurgebieden van de Veluwe en het Veluwemeer. Voor sfeervol winkelen kunt terecht in het pittoreske nabijgelegen vestingstadje Elburg, en de steden Zwolle, Kampen en Apeldoorn.

KENMERKENLANDGOED KLARENBEEK

Locatie: Doornspijk (gemeente Elburg)
Perceel: Op circa 18 hectare bos en weiland, waarvan 3 hectare is aangelegd als private parktuin
Woonoppervlakte: Circa 660 m² (inhoud: circa 3.340 m³)
Indeling begane grond: Entree, hal, keuken met bijkeuken en 6 woonvertrekken
Indeling eerste verdieping: 6 (slaap)kamers, 1 recreatieruimte, 2 badkamers, waarvan één met ligbad
Indeling tweede verdieping: 5 (slaap)kamers, 1 badkamer, zeer royale open zolderruimte
Kelders: Stookkelder: circa 30 m²
Gewelfde kelder (stahoogte): Circa 25m²

BIJGEBOUWEN

Koetshuis circa 90 m² woonoppervlakte (inhoud: circa 375 m³)
Dubbele carport
3 paardenboxen

DETAILS

De kozijnen op de begane grond en de kozijnen van de balkons zijn uitgevoerd met veiligheidsglas.
Het gehele landgoed is elektronische beveiligd.

VRAAGPRIJS € 2.350.000,– K.K. (GEEN OVERDRACHTSBELASTING!!) EXCLUSIEF HET STALLENCOMPLEX OP CIRCA 18 HECTARE (INCLUSIEF 3 PAARDENBOXEN).

VRAAGPRIJS € 2.650.000,– K.K. (GEEN OVERDRACHTSBELASTING!!) INCLUSIEF HET NAAST GELEGEN STALLENCOMPLEX (43 PAARDENBOXEN) OP CIRCA 21 HECTARE.

ERFPACHT

Bij erfpacht betaalt u een jaarlijkse canon (fiscaal aftrekbaar), de eigenaar houdt dan de blooteigendom van het verkochte. De looptijd is eeuwigdurend, 100% zekerheid voor u (en de bank).
Ideale constructie. Geen aflossingsverplichting. NSW status blijft gehandhaafd.

NOTARIS

DE OVERDRACHT DIENT PLAATS TE VINDEN BIJ NOTARIAAT RIDDERHOF & STELWAGEN TE VAASSEN.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Neem contact op met onderstaande vestiging voor meer informatie of maak een afspraak voor een bezichtiging.

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters

Kenmerken

Overdracht

Status
verkocht
Aangeboden sinds
6+ maanden
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort
Vrijstaande woning
Bouwjaar
1842

Oppervlakten en inhoud

Oppervlakte
660 m²
Overige inpandige ruimte
103 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
21 m²
Externe bergruimte
596 m²
Inhoud
3.340 m³
Perceel
178.970 m²

Indeling

Aantal kamers
18 kamers
Aantal slaapkamers
11 slaapkamers

Energie

Soort verwarming
open haard, c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Type ketel
Combiketel
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
4.128
Oppervlakte
79.870 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
4.127
Oppervlakte
1.430 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.691
Oppervlakte
13.200 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.701
Oppervlakte
4.970 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.702
Oppervlakte
32.250 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.704
Oppervlakte
6.500 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.705
Oppervlakte
13.030 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.706
Oppervlakte
13.220 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
2.709
Oppervlakte
1.900 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
4.019
Oppervlakte
1.380 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
4.125
Oppervlakte
5.070 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Doornspijk
Sectie
D
Perceel
4.126
Oppervlakte
6.150 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Tuin
vrij uitzicht, landelijk gelegen, in centrum, in bosrijke omgeving, aan bosrand
Tuin
tuin rondom
Bekijk alle kenmerken
Zuiderzeestraatweg West 67 8085AB DOORNSPIJK