Loseweg 290 - 292 7315HD APELDOORN

vraagprijs € 1.295.000 k.k.

Omschrijving

Wonen, werken en recreëren, hier kan het allemaal!

Prachtig volledig gerenoveerd en gemoderniseerd (2000) LANDHUIS met maar liefst 270 m² woonoppervlakte (excl. 55 m² woonoppervlakte van de oude smederij). Het rijksmonument heeft prachtige authentieke details en is oorspronkelijk gebouwd in 1694. Het pand heeft 11 kamers, waarvan 4 slaapkamers, 2 badkamers en een luxe keuken. Prachtig besloten tuin op het zuiden met veel privacy en een oase aan rust. De locatie is uiterst uniek te noemen, een fraaie bosrijke historische ligging direct tegen Paleis het Loo aan, de schitterende Kroondomeinen maar toch ook op fietsafstand van het gezellige centrum. De fraaie smederij is bij uitstek geschikt voor kantoor/praktijk aan huis, Bed and Breakfast, bewoning au-pair en/of mantelzorg. De aansluitingen hiervoor zijn reeds aanwezig.
Perceeloppervlakte 946 m².
Rechthoekig pand van begane grond met geknikt wolfsdak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een gepleisterde puntgevel. Aan de voorzijde een afgeknotte puntgevel met vlechtingen. Aan de achterzijde een opkamer. Vensters met zes-ruits schuiframen en luiken. Waarschijnlijk begin 19e eeuw.

BESCHRIJVING SCHUUR
Schuur, het gebouw dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.
De overwegend in halfsteens verband gemetselde, baksteen schuur is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met grotendeels gesmoorde Hollandse pannen gedekt asymmetrisch zadeldak. Het pand heeft een asymmetrische hoofdvorm, die wordt veroorzaakt door een uitbouw aan de rechter zijde, die – door het ontbreken van bouwsporen – oorspronkelijk lijkt. Het zadeldak is aan de rechter zijde verlengd en opgetild. De gevels hebben een gecementeerde plint.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat links dubbele getoogde deeldeuren met daarboven een hooiluik. De deeldeuren worden ontlast door een anderhalf steens segmentboog, het hooiluik door een halfsteens rollaag. Rechts heeft de gevel een later ingehakte – storende -garagedeur. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudige windveer.

De asymmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevat rechts een deur met licht getogen bovendorpel, aan beide zijde geflankeerd door een 7-ruits gietijzeren venster met halfronde beëindiging aan de bovenzijde. Deur en vensters worden ontlast met een halfsteens rollaag.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL bevat op de begane grond een oud en vermoedelijk herplaatst tweelichtvenster met twee 15-ruits draairamen. De luiken van dit venster zijn verwijderd.

WAARDERING
Schuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.
Van stedenbouwkundige waarde vanwege de groepering van dit bijgebouw rond een erf, in combinatie met de bijbehorende woning en smederij. De gebouwen hebben een ensemblewaarde.

BESCHRIJVING SMEDERIJ
Smederij. Het gebouw dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.
Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt overstekend zadeldak. De linker zijgevel en de achtergevel zijn gepleisterd, de voor- en rechter zijgevel hebben een gepleisterde plint.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat links van het midden een entree met 4-ruits stolpdeur en – boven een kalf uitgevoerd in een halfsteens rollaag – een 8-ruits stalen getoogd bovenlicht, aan beide zijden geflankeerd door een getoogd 22-ruits gietijzeren venster. Entree en vensters worden ontlast door een halfsteens segmentboog. Geheel rechts bevindt zich een ingehakt getoogd 20-ruits gietijzeren raam.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevat op de begane grond een 32-ruits stalen stolpdeur, ontlast door een dubbele halfsteens, licht getoogde rollaag. De geveltop heeft een rond gietijzeren venster met roedeverdeling in de vorm van een bloem, omringd door een halfsteens rollaag. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudig geprofileerde windveer.

De ACHTERGEVEL bevat rechts van het midden een entree met opgeklampte deur met ruitvormig glaspaneel. Boven een bakstenen kalf een 5-ruits bovenlicht. Links en rechts bevindt zich een getoogd 20-ruits gietijzeren venster.
De symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL bevat op de begane grond twee getoogde 16-ruits gietijzeren vensters. Het onderste deel van het linker venster is uitgevoerd als 8-ruits stolpraam. De geveltop heeft een rond gietijzeren venster met roedeverdeling in de vorm van een bloem. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudig geprofileerde windveer.

Het INTERIEUR bevat nog enige elementen van de smederij. Een belangrijk deel van de inventaris is recent verhuisd naar het Historisch Museum te Apeldoorn. Tegen de achtergevel bevindt zich een gemetselde stookplaats met smeedijzeren mantel/afzuigkap. Daarnaast is er nog een natuurstenen bak voor koelwater en één bok van een houten travalje of hoefstal.

WAARDERING
Voormalige smederij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.
Van stedenbouwkundige waarde vanwege de groepering van dit bijgebouw rond een erf, in combinatie met de bijbehorende woning en schuur. De gebouwen hebben een ensemblewaarde. De smederij speelt een beeldbepalende rol in het straatbeeld ter plaatse.
Van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie en daaraan gekoppelde verschijningsvorm van de smederij. Bovendien van waarde als onderdeel van de voormalige bedrijfsbebouwing van het paleis Het Loo.

Loseweg 290 is uniek gelegen op een prachtige locatie, naast paleis het Loo.
Laat u verrassen door de ruimte en rust dat dit landhuis te bieden heeft.

Lees de volledige omschrijving

Contact

Neem contact op met onderstaande vestiging voor meer informatie of maak een afspraak voor een bezichtiging.

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters

Kenmerken

Overdracht

Status
beschikbaar
Aangeboden sinds
6+ maanden
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort
Vrijstaande woning
Bouwjaar
1694

Oppervlakten en inhoud

Oppervlakte
334 m²
Overige inpandige ruimte
25 m²
Externe bergruimte
64 m²
Inhoud
1.343 m³
Perceel
946 m²

Indeling

Aantal kamers
11 kamers
Aantal slaapkamers
4 slaapkamers

Energie

Isolatie
muurisolatie, dakisolatie
Soort verwarming
open haard, c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Type ketel
Vaillant HR
Bouwjaar ketel
2013
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Perceel type
Geheel perceel
Gemeente
Apeldoorn
Sectie
AB
Perceel
2.377
Oppervlakte
946 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Tuin
in bosrijke omgeving, aan rustige weg, aan bosrand
Tuin
zijtuin, voortuin, achtertuin

Garage

Capaciteit
4

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken
Loseweg 290 7315HD APELDOORN
vraagprijs € 1.295.000 k.k.